2023-05-28
最近係網上睇到慶祝生日的餐廳,而呢間餐廳可以係鐡板上寫上🥳祝福語和畫公仔,幾得意,就揀呢度同朋友慶祝生日。秋田二人前套餐🔸季節沙律沙律菜配柚子酸汁,令人開胃。🔸雞泡魚乾師傅在鐡板上輕輕燒一燒,魚乾口感煙韌帶甜味,點沙律醬更好食。🔸魚籽鵝肝蒸蛋蒸蛋頗滑,鵝肝唔油膩,魚籽都幾鮮。🔸鮮活龍蝦半隻🦞龍蝦在鐡板上紮紮跳,很生猛。師傅席前表演🔥火焰龍蝦頭,精彩絕倫!陣陣威士忌🥃香氣瞬間在空氣中瀰漫。而龍蝦肉質鮮嫩爽滑,龍蝦膏帶鹹香味。🔸原隻鮮活南非鮑魚師傅在鮑魚上放上昆布,更能增加鮑魚的鮮味。鮑魚新鮮爽口彈牙,與昆布和忌廉汁食更惹味。🔸香煎北海道帆立貝師傅在帆立貝上大灑鹽🧂,最後再加柚子胡椒,帆立貝軟腍。🔸牛肉鐡板燒我哋揀左鹿兒島霜降和牛薄燒卷,師傅建議6成熟,和牛薄燒卷嫩滑,脆片脆口,蒜味濃郁。🔸秋田炒飯炒飯冇炒得太乾,除有蛋香,煙肉的鹹香很突出,也有樱花蝦和蔥花點綴。🔸炒野菜有椰菜、芽菜、寸芯、蘿蔔絲炒成,牛油和蒜味很香。🔸龍蝦清湯湯底清澈,味清帶甜。🔸精選甜品豆沙餅,餅底較乾身,豆沙蓉都唔會甜。除了甜品豆沙餅,仲有芝麻雪糕。🥰最後一個環節,師傅盡力係鐡板上畫公仔和寫祝福語👏🏻👏🏻,說出來很容
沙律菜配柚子酸汁,令人開胃。
蒸蛋頗滑,鵝肝唔油膩,魚籽都幾鮮。
而龍蝦肉質鮮嫩爽滑,龍蝦膏帶鹹香味。
師傅在帆立貝上大灑鹽🧂,最後再加柚子胡椒,帆立貝軟腍。
有椰菜、芽菜、寸芯、蘿蔔絲炒成,牛油和蒜味很香。
湯底清澈,味清帶甜。
豆沙餅,餅底較乾身,豆沙蓉都唔會甜。
尖沙咀天文台圍8號1樓
#foodie #food #foodpic #foodphoto #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk
#日本菜 #鐡板燒 #壽司 #刺身 #火焰龍蝦 #祝福語 #畫公仔 #尖沙咀
#foodielife #為食妹 #tm128_love food