2025-04-07
位於銅鑼灣謝斐道嘅Couch CLUB主打西、日式融合風味,仲有寵物友善嘅戶外露台,簡直係有毛孩父母嘅福音!餐廳主打嘅「B.Y.O.B」(Build Your Own Bento)靈活組合,食得開心又滿足。Couch CLUB 嘅裝修行Retro Pop復古風,餐廳內部燈光柔和,用咗舊式海報同燈具點綴,感覺好溫馨。主食:日本珍珠米飯:飯粒夠飽滿,煮得好有彈性,香氣四溢。紫蘇醬油醋蕎麥麵:面條爽滑,紫蘇醬油醋嘅味道清香微酸,好醒胃。料理薯仔沙律:滑溜中帶少少咬口,食落好清新。椒鹽玉子豆腐:豆腐炸得金黃酥脆,入面仲係滑嘟嘟,椒鹽嘅鹹香味令整體更突出。手打雞肉餅配牛油香蒜日式菇汁:雞肉餅咬落好Juicy,配埋啲濃郁嘅牛油香蒜菇汁,香氣一流。 醬油漬溫泉蛋:溫泉蛋完美流心,蛋白滑到好似啲布甸咁,入口即溶!明太子日式蛋卷:蛋卷好滑,明太子餡料帶少少鹹鮮味。生薑五花腩片:煎到微焦,夠香口,加埋生薑嘅辛香味平衡咗油膩感,真係幾開胃。烤牛肩胛:肉質嫩滑,帶有淡淡嘅炭烤香氣。火灸辣味吞拿魚:吞拿魚表面輕輕火灸過,魚肉仲保持住鮮嫩口感。飲品:茉莉綠茶黑糖烤奶甜品:宇治抹茶牛角窩夫窩夫外脆內軟,帶住淡淡牛油
主食:
日本珍珠米飯:飯粒夠飽滿,煮得好有彈性,香氣四溢。
料理
薯仔沙律:滑溜中帶少少咬口,食落好清新。
明太子日式蛋卷:蛋卷好滑,明太子餡料帶少少鹹鮮味。
烤牛肩胛:肉質嫩滑,帶有淡淡嘅炭烤香氣。
飲品:
茉莉綠茶
黑糖烤奶
甜品:宇治抹茶牛角窩夫
窩夫外脆內軟,帶住淡淡牛油香,配埋微苦嘅宇治抹茶醬同少少糖霜,甜而不膩。