一直都想試呢間人氣泰菜Milu Thai,今次終於約到朋友黎朝聖🤭 聽講菜式係由泰藉師傅出品,保證食到正宗泰國風味~ 最鍾意佢食物夠大份,賣相吸睛,定價親民,menu選擇又多,好岩同一班朋友黎開心share!Milu Thai menu以散叫為主,種類非常多,由沙律﹑泰式小食﹑肉類﹑海鮮﹑湯﹑蔬菜﹑甜品都應有盡有,每樣都好吸引😍 講到招牌菜,有火山排骨﹑火焰燒雞同咖哩三重奏, 今次我地淨係試左其中兩個都超好食,推薦必點🌟♢ 🦐柚子鮮蝦沙律 $98先黎一個沙律醒胃。鮮蝦肉質爽彈,果然新鮮!配上海量柚子肉﹑紫洋蔥﹑腰果,以泰式魚露調味,甜酸之中又帶有豐富口感。♢ 🌋火山排骨 $228雖然已經做好心理準備,見到咁巨型既火山排骨不禁嘩一聲❗️呢度有三大塊排骨,堆砌到好似小山丘咁,超級霸氣!排骨肉質嫩滑,炆得軟腍,周圍散有青辣椒、青檸汁同蒜頭,清爽之中帶有辣味,非常惹味!由於辣度無得揀,個人覺得辣度算係中辣,怕辣既朋友可以揀醬汁另上~ 餐廳仲好貼心咁提供手套,可以直接用手大快朵頤,好滋味!♢ 🥘咖哩三重奏 $218呢個都係餐廳招牌菜之一,可以食到泰式紅、黃、青咖哩,一次過滿足3個願望!每格都配左唔

♢ 🦐柚子鮮蝦沙律 $98

♢ 🌋火山排骨 $228

♢ 🥘咖哩三重奏 $218

呢個都係餐廳招牌菜之一,可以食到泰式紅、黃、青咖哩,一次過滿足3個願望!每格都配左唔同海鮮,豐富又足料!紅咖哩配青口﹑大蝦﹑魷魚、西蘭花;黃咖哩配龍脷柳﹑帶子﹑薯仔;青咖哩配炸軟殼蟹。三款咖哩都夠香濃惹味,將蒜茸包粒點埋咖哩汁一齊食,超正!餐廳仲用左明火爐具送上,令d咖哩汁keep住熱辣辣,抵讚!

辣度排名︰青(少辣)﹑黃(甜辣)﹑紅(唔辣、椰汁味)

♢ 🥭芒果糯米飯 $88

食到咁飽都係留肚食個甜品~ 芒果香甜可口,份量有完整一個芒果咁多~ 糯米飯夠哂香,入口軟糯,配埋椰汁一齊食極正!

♢ 🧊龍眼冰 $36

好多粒龍眼乾,好足料~ 入口清甜,解膩一流。

♢ 🧋泰式奶茶 $36

紅茶味好出,奶味balance得幾好,整體感覺唔會太甜。