2023-07-25
「男人唔滾,女人唔緊!? 」是晚OT,同事居然話要約埋去滾🤣!一場誠意,無謂推卻,執袋二仔底雄跟一齊去見識吓。去滾,聽名已經夠晒gimmick,其實主打邊爐,裝修落過下功夫,四圍有霓虹燈招牌,帶懷舊感覺。座位都闊落,啱半打friend圍埋食餐飯,另外都有包廂,私穩度都幾高。➤原個椰子雞湯(半隻)一致通過想叫椰子湯,事關見到隔籬枱飄來陣陣嘅椰子香。待應會即場將雞同椰子水倒入邊爐入面,加埋本身嘅雞湯底,超級濃郁。未打邊爐之前已經想飲幾碗,好甜,真材實料。➤特級即日新鮮街市肥牛(細)➤特級即日新鮮牛頸脊(細)➤五花腩肉片➤新鮮牛舌芯➤爽口黑牛柏葉嗌咗唔同嘅肉類,選擇都幾多另外仲有海鮮,絕對滿足到唔同人。價錢唔算平,不過有返咁上下質素嘅,肥牛油花分佈平均,入口綿軟。牛頸脊肉味濃郁,比較有咬口但亦無咁肥。五花腩爽口,加少少醬油食就啱啱好。另外牛舌芯都唔錯,薄切,快灼幾秒就OK。➤ 8秒卜卜脆響鈴靚湯底嘅邊爐一定要嗌響鈴,可以吸晒湯底嘅精華!響鈴好薄身,一夾就脆到散晒,夾埋個湯底,加少少蒜片超級香。➤ 牛B子 手打牛丸 ((4粒)➤炙燒包心芝士丸(4隻)➤下面滑手打蝦滑➤嫩滑台妹 鴨血邊爐配料嚟講
➤原個椰子雞湯(半隻)
➤特級即日新鮮街市肥牛(細)
➤特級即日新鮮牛頸脊(細)
➤五花腩肉片
➤新鮮牛舌芯
➤爽口黑牛柏葉
➤ 8秒卜卜脆響鈴
➤ 牛B子 手打牛丸 ((4粒)
➤炙燒包心芝士丸(4隻)
➤下面滑手打蝦滑
➤嫩滑台妹 鴨血
邊爐配料嚟講,選擇就唔係超多,手打牛丸嘅牛味濃,唔係最爽牛彈牙嗰種,但又比手打嘅偏向肉汁豐富。
蝦滑入邊有少少蝦粒,口感有層次啲,又唔會太淋太似蝦餅。
➤菜苗餃
➤ 百花齊放蔬菜拼盤
嗌咗三款菜,強烈建議一定要嗌蔬菜。湯底唔肥,啲菜亦都唔會肥淋淋,所有菜都吸晒湯底精華。最鍾意係菠菜,其次係娃娃菜。值得讚嘅係佢蔬菜選擇到幾多,唔鍾意食菜仲有好多選擇。
小食
➤冰鎮鮑魚
➤金甲脆魚皮
鹹蛋黃魚皮非常足料,鹹蛋黃幾乎包住晒所有魚皮,上枱時熱辣辣,打邊爐前少少肚餓,但係人未齊,建議一定要食呢個,頂到下肚餓。
➤ 鮮果涼粉鍋
甜品揀咗食涼粉,個兜非常之咁得意,完全係打卡位。好耐冇食過生果涼粉,加埋西瓜芒果,呢啲煉奶或者淡奶,完全係童年嘅回憶。餐廳仲加咗少少紅豆,個人覺得就咁食已經夠。
總括嚟講,價錢唔算特別平,但係環境服務同埋食物質素,都值得呢個價錢,適合幾個friend 想食餐好啲,坐得舒服啲嘅moment 。