2009-05-09
今日大埔一天遊, 行完山後開始我地既主菜, happy頭一站新明發, 多謝同事既推介, 去到先知小小一個大埔墟, 居然有三間賣蒸飯, 新明發是這裡賣最貴的一間, 必有過人之處北菇蒸雞飯 $17 : 由於剛售罄, 等了15 分鐘就食到新鮮即蒸的蒸飯雞肉份量頗多加上長片北菇, 味道調得也好, 加了小訐酒味能癖去雪雞味, 雞亦夠滑身, 而米則用上了絲苗米, 粒粒有嚼勁而且也充滿了油光, 果然真金不怕紅爐火章魚雞粒飯 $17 : 我沒有食, 但大舊食到一點不留就知有幾好 粉 果 : 皮厚, 錎亦只有豬肉味和小訐馬蹄粒, 沒有花生, 唔得 雞 扎 : 不外如是都係火腿、魚肚、冬菇及雞柳,包得紮實, 在內的火腿、冬菇及雞柳真是啖啖肉,而魚肚也爽口不腥 吸了油份,漲我十分飽滿 好吃 牛肉球 : 是我的最愛, 鬆軑而大大的, 把整個小碟也填滿, 味道也合格有陳皮香及爽口的馬蹄粒也好吃下次要試一下其餘兩間既蒸飯
新明發是這裡賣最貴的一間, 必有過人之處
下次要試一下其餘兩間既蒸飯