2019-09-04
記得好耐之前食過銅鑼灣嗰間別天神,當時成為左我心目中拉麵店第一名。闊別多年,今次嚟到紅磡分店試吓每一間分店嘅裝修都大致一樣,門口有一塊遮住一半嘅紅布,所以係出面係唔會望到入面食客嘅樣,保持返大家嘅私隱門口有一部食品販賣機,可以揀好自己想要嘅拉麵款式同埋小食之後,就係部機度俾埋錢然後拎張飛去櫃檯蝦味噌拉麵一上菜就見到湯上面鋪滿櫻花蝦乾,拉麵嘅軟硬煮得啱啱好,不過唔算係好掛湯。試一啖啲湯,可以嚐到淡淡的味噌味小龍蝦蟹子沙律呢個小食十分之正!啲龍蝦肉用醬撈埋一齊,每一啖夾雜少少蟹子喺度,令個口感更加豐富。而紫菜嘅出現包住啲龍蝦肉,就可以令到個油膩感減低。龍蝦肉好新鮮冇怪味,而且食落口涼浸浸,真係10分推介!別天神拉麵朋友就係食呢款拉麵,呢個款式比較classic,所以保持一貫水準👍🏿餃子餃子細細隻、皮薄,上菜嘅時候新鮮熱辣辣,咬落去雖然唔算有湯汁,但係肉味都幾出總括嚟講,拉麵我比較喜歡美味噌湯底,而小食嘅選擇比起外面較特別,而且高水準,所以值得一試!
蝦味噌拉麵
別天神拉麵