2018-02-02 1137 views
今日早咗到斧山道運動場,見仲有大半小時空檔拎咗locker就行番去食少少野。起初諗住食串魚旦,但凍凍地就食車仔麵啦。果頭有兩間有得食車仔麵,平時經過依間成日都排長龍(可能在路口最就腳吧)。為免食得太飽跑唔郁,最後只叫淨餸。牛筋、豬紅、豬皮和西洋菜四個餸,起初叔叔話$32,我瞪大眼望住佢,佢又再計一次,最後收我$27,比咗錢之後拎埋位坐底;自己再計一次⋯點解$27??? 我計來計去都係$25細問下主理叔叔話每碗另收$2,仲大聲話:「我唔會計錯嘅!」第一次食車仔麵另收碗錢車仔餸的選擇坐定定後再望望牆上張貼的錢資料⋯其中一張最低寫了「每碗加$二元」⋯ 但真係不明所以?!$2係洗碗錢?即好似茶錢咁?堂食錢?論食物,是不過不失的車仔麵食!

起初諗住食串魚旦,但凍凍地就食車仔麵啦。

為免食得太飽跑唔郁,最後只叫淨餸。

車仔餸4款

細問下主理叔叔話每碗另收$2,仲大聲話:「我唔會計錯嘅!」

第一次食車仔麵另收碗錢

車仔餸的選擇

$2係洗碗錢?即好似茶錢咁?堂食錢?

論食物,是不過不失的車仔麵食!

2018-01-30