2019-02-08
曾在一篇網上訪問嘅文章中,見到呢間小店嘅介紹,店主好有諗頭,將大家常在酒樓點嘅餸變成小食。店主曾參與黃傑龍的美食車招標,即時比黃傑龍揀中,雖然因某些原因最後無參與美食車,但最後憑自己努力,開左呢間小店,確實令人欣賞。一次經過佐敦尖沙咀附近,諗起呢間小店,就去拜訪一下。餐牌好簡單,就係咕咾肉 &飲品,可以淨叫咕咾肉,或叫套餐,有多一個小食&飲品。咕咾肉可以揀豬嘅唔同部位,隨各人嘅喜好,唔同部位價錢都唔同。我地2個人,叫左一個SET試下,揀左梅頭肉+招牌菠蘿咕咾醬 ,加錢變套餐,小食點了薯角,再另外加錢要了涼茶啤。套餐只包普通汽水飲品,如果要涼茶啤要再額外加錢的。咕咾肉係即叫即炸,熱辣辣,招牌菠蘿咕咾醬酸酸甜甜,中和左肉嘅油膩感,因為我個人比較中意酸,所以覺得個咕咾醬可以再酸一D。配菠蘿咕咾醬係一個比較傳統&穩陣嘅配答,下次不妨試下其他醬如牛油果醬&他他醬。飲品我地叫嘅係洛神花茶啤,又係偏酸嘅口味~~~加左氣嘅涼茶,好特別,淡淡嘅洛神花味,似飲汽水,但又唔會好似汽水咁多汽泡,幾特別,推介~~~~
一次經過佐敦尖沙咀附近,諗起呢間小店,就去拜訪一下。
梅頭咕咾肉配招牌菠蘿咕咾醬
飲品我地叫嘅係洛神花茶啤,又係偏酸嘅口味~~~