2015-08-17
一踏入店裡,對住門口有2人位,我地就坐落去,另外的都係長枱4人以上嘅位,都係全用上木枱木櫈,加埋店裡裝修,感覺就更老店。餐牌方面都好多款式,除了有是日飯餐外,更有石仔自選粥餐/麵餐,都係粥/麵+小食+飲品,睇下圖中餐牌就知都有多款野可揀嘅。本來我都想揀個粥餐食,點知只有豬紅魚片粥我係食嘅,但我又唔食魚片呢,最後都係放棄啦,最後我地揀左以下野食:① 自選粥餐:杞子滑雞粥+京醬豬紅+熱檸茶 ($52)② 生滾豬肚粥 ($28)③ 油炸鬼一條 ($10)Total= $90其實食粥嘅都唔算平,不過份量係足料嘅,食完都幾滿足,雖然店的隔離都有間更舊底粥鋪,價錢平3份1,不過呢間都算係用心製作,可以返轉頭。 熱檸茶:細細杯,紅茶味好重,檸檬好似唔使錢咁有好多片,比出面飲果D好飲!京醬豬紅:餐牌寫係「秘方」喎,本來都驚會油油的,因為出面食開潮洲打冷都係油油的,點知上菜見到又唔係喎,雖然細細碗,不過份量都算幾多,深棕紅色醬汁只有小小辣帶甜,豬紅質感微實帶滑,估唔到係好食嘅。生滾豬肚粥:其實我以往出街食粥唔係白粥就豬紅粥,今次比我見到有豬肚喎,好想試下白灼豬肚會係咩味?米粒已被煮開嘅粥底好綿唔會水汪汪
① 自選粥餐:杞子滑雞粥+京醬豬紅+熱檸茶 ($52)
② 生滾豬肚粥 ($28)
③ 油炸鬼一條 ($10)
Total= $90
① 自選粥餐:杞子滑雞粥+京醬豬紅+熱檸茶 ($52) ② 生滾豬肚粥 ($28) ③ 油炸鬼一條 ($10)
① 自選粥餐:杞子滑雞粥+京醬豬紅+熱檸茶 ($52)
米粒已被煮開嘅粥底好綿唔會水汪汪,裡面有薑絲、蔥絲,好食;豬肚好大件份量多,本怕太大咬唔開,但又好腍身唔腥都幾好食喎。
② 生滾豬肚粥 ($28)
杞子滑雞粥:都幾多杞子,同樣的粥底有杞子係到變相甜左,雞都幾滑,唔錯。
① 自選粥餐:杞子滑雞粥+京醬豬紅+熱檸茶 ($52)
③ 油炸鬼一條 ($10)