2018-05-17
一講起大埔美食,相信好多人都會即刻諗起八號花園果邊,因為果邊連續幾個商場連接住,加上又近太和站,成為左好多人既飯聚必去之地。但係估唔到一河之隔的大埔舊墟,仍然都仲有好多特色的隱世美食。和拉麵的位置雖然唔太顯眼,但係門口擺放左寫住豚骨的日式坐地燈籠以及店外傳統的日式風格,遠遠就已經見到呢間日式拉麵餐廳,十分吸睛!餐廳主打3款日式拉麵,分別是豚骨原味拉麵、辛辣拉麵以及味噌拉麵,選擇雖然看似較少,但係細心一想,這三款口味基本上是最熱門的口味,加上對於我地呢d有選擇困難症的寶寶嚟講,的確係好方便,好易就選擇到自己想要的拉麵。豚骨原味湯底拉麵保留左豚骨的精髓,唔似味精湯底,食得出師傅的心機,味道不濃亦不淡,如果鐘意食濃味d既朋友可以試下加8蚊轉成濃味湯底。麵條亦都可以選擇硬度,我比較鐘意普通硬度,剛剛好,基本上自由度好大,而且份量夠足,好難忘。唔夠辣可以加啲辣泡菜脆炸龍王鬚外層的皮炸得夠脆,炸粉唔多,好脆口,而且魷魚鬚唔難咬,好有驚喜,但得一試!
唔夠辣可以加啲辣泡菜