2021-12-06
吃素是一件不簡單的事情。一來我煮野食一般,二來香港素食店不多,三來就算有,有時味道也不怎樣,要選一個all good的素食餐廳,還真是不簡單。.但最近卻有幸食到一間,我覺得地方方便,食物選擇多,而且味道也好多素食餐廳。.#經典impossible漢堡🍔#茄香猴頭菇蒟蒻麵#牛油果扁意粉配羅馬番茄先說說佢嘅漢堡,首先可以轉純素🧀芝士,個包亦都可以改做純素奇亞籽漢堡,令到食蛋奶素同埋非蛋奶素嘅人都有選擇,幾貼心,個漢堡扒亦都幾可亂真,頗有牛味。🍝之後就係兩個意粉,茄香猴頭菇蒟蒻麵黑椒味比較重,裡面有猴頭菇、雜菌同埋菠菜,材料健康,調味酸酸甜甜咁,加上彈牙嘅蒟蒻麵,開胃而且係一種唔多地方會食到嘅味道。🥑牛油果扁意粉質感就比較濃稠,因為有秋葵嘅關係,會黏少少,飽肚感亦都更重,牛油果奶油醬令成個意粉好creamy,加上酸甜蕃茄、健康秋葵,脆口珍珠筍,同埋杏仁片,口感豐富。
#經典impossible漢堡🍔
#茄香猴頭菇蒟蒻麵