2008-01-01
是夜除夕夜,成班地盤工友難得一聚下收工一齊來呢度BBQ倒數,凍到震呀得十度﹗真係好凍今晚﹗入場費貴了,成九十幾蚊一個人,0的野亂七八嘈,管理超級有問題,等我數一數今晚遇到既事,我地成班工友定名為"十大罪狀"1. 迫得要命,爐與爐差不多痴埋一齊,連行去廁所都無位出,我地個個工友大隻無比都係歐陸身型,點行出去呀﹗2. 成日開咪,好似監房咁,唔洗成日叫咪啦大佬﹗嘈住哂,我去白石都未聽過人叫咪的﹗好煩呀﹗3. 羅野食亂七八嘈,一頭比錢一頭老連咁遠先有野食羅,蜜糖又唔係去野食0個度羅要去收銀羅,刀叉又去後面羅,啤酒又要去到門口羅,行來行去行來行去真係比佢玩死﹗4. 個廁所DIRTY到你唔信,成地屎尿無人清,推石仔部的女工友排大隊成半小時先排到去廁所又無人管理,有工友去一次後鞋褲沾滿了尿回來,雖然她是穿了開工的水鞋來,不過叫人點頂呀成腳尿?5. 0的炭成棵樹咁,掟又掟唔爛,根本無可能燒到,出去羅過包又比佢老點轉來轉去,救命﹗6. 野食其實幾好食的,不過派食物0個個哥哥仔真係好無禮貌,我都知係多人等心情真係差0的,不過都唔洗飛0的野食比我嘛?好似我係乞兒拿個兜去乞野食咁,唉﹗7. 蒜蓉包要買蒜蓉都無
7. 蒜蓉包要買蒜蓉都無所謂,不過0的蒜泥硬到好似石頭咁,搽極都搽唔到,吹脹。
8. 羅蜜糖醬料的地方DIRTY到你唔信,成地都是醬及蜜糖的混合物,0的醬瓶是跌哂在地上要自己執番起的﹗講真佢地個場都有好多員工,唔知點解個個行行企企都唔知做咩,幫下手執好佢好唔好?
9. 女工友由於早到霸位,見個地方無台用叫佢地0的工作人員幫手搬啦,0的人竟然話唔俾搬,無台點燒呀?地下燒咩,痴線,之後佢地問準左個工頭就叫女工友自己搬,唔係嘛老闆,就算係男工友都應該幫下手嘛,女工友自己一個搬到喊哂﹗聽到都火滾﹗
10. 一行十幾個藍田工友最嬲係佢個死人倒數安排,就踏正12點大家都好開心的時候佢叫人唔好射彩帶之後又叫車牌叫人去倒車,搞到miss左十二點,成12點零五分先扮哂野叫大家倒數幾秒,完全無司儀能力就唔好渣住個咪啦,好在我地成班工友都唔係人咁品,0係自己0個區大叫自己倒一次算數,差差差﹗好在我帶左紅酒來大家清番杯下下氣,唔係真係暴動都有份﹗
細佬讀書少打咁多字好辛苦不過都要打,唉........
不過0的食物係OK的,向海的位也很舒服,咁多人來證明其實呢度都好出名,如果一多人就搞到0的服務咁差的話,管理的人好應該檢討一下了﹗