都市生活令你疲倦不堪?不如除下高跟鞋,換上最舒適嘅波鞋,去遠一點既地方輕鬆一下,等大自然空曠一點既地方療癒一下心靈,學識減壓,先係對將來最有幫助吧!.自不景氣之後,很久沒有這樣,不用擔心路面情況,也不用擔心安全問題,亦不用趕搭車,今日就同男朋友揸車去燒吓嘢食,可以慢慢影慢慢吃慢慢傾。任食燒烤場有唔少選擇,但想遠一點就選址上水嘅【歡樂今燒】BBQ-主打泰式燒烤,都幾特別丫...揸車去到要留意入口係右手面右手面有條闊闊地既路入去架 大概行 5Mins先到場入面!社交平台有寫:上水石湖新村280號(上水泳池對面) (上水安國新村門口條路,直入到橋邊,不過橋,沿河邊轉右,行約1分鐘,右手邊 ... 歡樂今燒泰式任食BBQ歡迎你!係幾Sweet既提示喔。入面~~~都真心好光猛又好大,提供過萬尺全天候巨幕室內活動空間,逾 2 萬呎真草地可容納約 2000 人;真係比我睇相既大得要多。佢仲有兩邊既玩法架,另一邊係可以預訂,容納6至60人的獨立party房,包括迷彩薈及蒙古包等大小歡樂包廂,內設電動麻雀、70 吋 4 K 巨型電視卡拉OK等多種設施供大人小孩舉辦不同活動,老闆話多款豪華包廂供選擇,可以

右手面有條闊闊地既路入去架 大概行 5Mins先到場入面!

佢仲有兩邊既玩法架,另一邊係可以預訂,容納6至60人的獨立party房,包括迷彩薈及蒙古包等大小歡樂包廂,內設電動麻雀、70 吋 4 K 巨型電視卡拉OK等多種設施供大人小孩舉辦不同活動,老闆話多款豪華包廂供選擇,可以慢慢揀房型。35人以上預訂就可以使用Party 房了...

睇完個地方就比錢買菲揀位啦!店員會俾飲品券同物品券你,Keep 好呀!

呢到有員工幫手起火既,第一Round 係最難起架啦,佢起完我地就出去拎野食了,呢到一Pack pack 搞店晒比我地架,以人頭計,所以要Keep好自己既物資呀。

野食真係都幾吸引,中西泰式食品任君選擇但因為未試過以泰式食品做主打既燒烤場,真正泰國星級大廚主理係有D咩野食架呢?食品選擇極多,所以決定咩都拎D!

雞扒、豬扒同豬頸肉都用泰式醬料醃製,好有新鮮感。牛肉、魚柳、一口牛柳粒、雞腎、魷魚、丸類同腸仔,選擇非常多呀。

另一邊仲拎埋蕃薯、金菇、蔬菜包等等既Pack好左既一包包細心加上牛油同包好晒,一人份量,唔怕浪費食得夠晒方便!每人限攞兩包,BTW任食泰式燒烤5/6小時真係咩都食飽你呀!

拎完野食就要拎汁啦,呢度多達10款由星級泰國師傅炮製醬汁,值得一試 !

Last one 記得揀埋野飲呀咁就可以行小一轉啦!哈哈!飲品款式正常,唔係好特別但已經好足夠了,BBQ 都係飲D好爽既野啦就係可樂啦。

我地一開始兩個就咁燒,燒D簡簡單單既先。
「丸呀、芝士腸、燒賣,雞翼、豬頸肉、串燒一口牛等等」

令我Encore得最多係雞扒同埋雞翼,「冬蔭功雞扒,青咖哩雞扒」及「青咖哩雞翼及辣味雞翼」都非常醃得入味,最勁係燒完之後都保持嫩滑,店員有提到佢地每日會醃定一定既量,唔會放過夜架。唔怪得咁新鮮啦。

「豬頸肉」都好值得推介,煙韌得來又好好咬口好鬆化,惹味又開胃,絕對爽口新鮮。必食推介呀都係!!!

之後就買左個網,因為掛住傾計所以唔睇火都有得食丫嘛,方便好多架。
燒烤網連架嘅話就係$40,炭就係$20
仲有D咩好野食睇下相啦:
-呢Pack係一人量,係出面可以自選蔬菜,然後請她加其他調味料,我呢份就係蒜蓉係金菇入面撈埋食剛剛好~燒完都夠juicy
-呢幾樣用泰式醬汁同埋青芥辣係好唔錯呢「金沙骨、魷魚、魚塊、豬扒」,豬扒仲有陣香茅味添。

-「牛扒」點埋醬汁食個陣羅勒味好出~ 我仲塗左點點泰式沙嗲醬,呢個醬好百搭,好似平時食串燒點個D咁既味,
另外「芝士腸、墨丸、牛丸、豆卜、芝士丸」正正常常,用冬陰功醬都有小小驚喜

記得「憑券可以換領羊架或豬仔髀一份」,我哋兩個揀咗一份羊架一份豬仔髀。燒燒下中途反面並塗上蜜糖及醬汁,豬仔髀好嫩滑,羊架就加上佢嘅秘製醬汁,更突出佢嘅香濃羊肉味呢。

如果有埋麵包就好啦,我今日見唔到佢,聽人講好似係會提供的。
呢到價錢都算係咁了:
-星期一至五 優惠時段,燒遥樂​任食5小時18:00 - 23:00,「成人$140/位、長者100/位、​小童$100/位」,包不含酒精飲品/樽裝水 乙個
-星期六、日及公眾假期前夕,晚燒​任食6小時18:00 - 00:00,「成人$160/位、小童/長者100/位」,包不含酒精飲品/樽裝水 乙個
4人以上免開爐費和包碳,正正越多人一起開爐越抵食。今次得兩個人,下次再黎啦~BTW上水火車站步行15分鐘,都好方便呢,今晚手機忙過不停,影相影多左,又忙住燒野食,豐富美味既晚餐又跟男朋友暢談,滿足開懷既一夜,希望日後也能如此,Enjoy Tonight。
Type of Meal
Dinner