2005-11-14
兩口子於秋高氣爽日子同嗲地、媽咪一家四口落珍寶海鮮舫食晏,一來佢地搬離南區已久,二來珍寶裝修後都未過,三來一家人又可到附近影生活照。一點入坐於三樓太龢殿,撰了幾款點心及飯類,首先出場係-1)芝麻炸蝦筒:蝦膠餡料被外層用威化紙包住再油炸,外貌似春卷不過係白色;炸得乾身唔油"立立"食落O.K.(2)蛋蓮蓉包& (3)波菜餃O.K.黑面故事開始(一):~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~(4)金栗百花球:翻蒸栗米砧住無味蝦球,嚼多兩啖都唔想!(5)鮮菇素腸:一句講曬唔多掂!腸粉皮唔夠滑,粉皮用多油去搭夠佢不促之處!(6)山竹牛肉:以為簡單不過之點心,誰知係最唔簡單之作(難食),打個比預如果24小時供應點心之點心皇山竹牛肉同珍寶比較,點估都估唔到係點心皇勝出,聰明食家知我講緊"物"!黑面故事(二):~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~(7)帶子X X 餃:由撰點心至食緊點心全程半粒鐘未見過"Lee"款點心報到過,老公都feel到我唔多起快加上眼神不悅仲唔"哪哪聲"叫身邊部
一點入坐於三樓太龢殿,撰了幾款點心及飯類,首先出場係-:
(1)芝麻炸蝦筒:蝦膠餡料被外層用威化紙包住再油炸,外貌似春卷不過係白色;炸得乾身唔油"立立"食落O.K.
(2)蛋蓮蓉包& (3)波菜餃O.K.
黑面故事開始(一):
(4)金栗百花球:翻蒸栗米砧住無味蝦球,嚼多兩啖都唔想!
黑面故事(二):
(7)帶子X X 餃:由撰點心至食緊點心全程半粒鐘未見過"Lee"款點心報到過,老公都feel到我唔多起快加上眼神不悅仲唔"哪哪聲"叫身邊部長跟跟。
黑面故事(三):
(8)柱薑米蛋白炒飯:我的炒飯之撰,須然珍寶餐牌無此款飯,但老公問部長有無得order呢款飯,回覆有及價錢係$96一碟,O.K. 拍板要一個,每每吃這款飯類就知呢間店舖仲值唔值得食,我條唔會出買我;答案是唔值得。
黑面故事(四)終結篇:
係食緊炒飯期間老公又問上點心姐姐個帶子X X 餃點解仲未,點心姐姐回答怕"D"帶子蒸唔熟要再等多一等,好又聽住先,點知轉個頭千呼萬護帶子X X 餃終於由部長帶上場比我,唔知係咪天氣乾燥個個餃爆曬口似朵花不特止,"D"帶子好似係對面海洋公園玩過山車全部緊貼於一邊蒸籠唔系係隻餃之頂部;係呢一刻我用SKII美白都唔切,個面實在好黑,部長即係部長佢話不如再蒸過一籠,我按唔住我把聲重兩度語氣答:緊係要啦!
其間家人念在饑饉國家兒童都唔浪費呢"D"食物,由1點至張近3點個帶子X X 餃我們唔再期望佢再出場,老公於結賬期間從酒樓員工得知呢款點心次次蒸出都十居其九係會爆,我聽完都雙眼一反;如果係"錦"就咪比佢出出醜,你故佢係TVB台慶劇<阿旺新傳>劇中湯盈盈扮「醜女阿好」原來係好架!