去到戲曲中心,一個咁有文化氣色嘅地方,食嘅4野都要有D文化氣色啦!係就係有文化,不過食既係香港地道文化!呢間茶餐廳,除咗裝修內外懷舊富中國風外,食嘅野仲好有特色,其中一樣就係早排成為熱話既芫荽麵!一坐低梗係睇睇芫荽麵係咩來頭啦~原本係車仔麵嘅形式,可以按照大家嘅喜好去選擇湯底同配料,所以就算唔食芫荽但又想嚟睇下戲曲中心再醫肚都無問題。配搭幾多,仲有另類選擇,例如花膠,鴨血,黑枝竹等。 而我地就揀咗黑枝竹、墨魚丸、牛腩,湯就更係揀芫荽湯啦!職員擺碗麵上枱仲心諗又話芫荽嘅,都冇料到。點知真係芫荽沉歸底,用匙羹搞搞下,一下成個湯都染綠了,Magic moment 就係咁簡單。個湯之外都仲有好多芫荽做配料,咪睇佢青青綠綠咁樣,濃稠適中之外,味道岩岩好亦唔會太腥,手工麵嘅質地煙韌都彈牙。 除左車仔麵之外,餐廳食品種類都好多,早午晚下午茶各有各精彩,而撞啱下午茶既我哋,梗係試埋經典西多士同芫荽滑蛋煙三文魚多士啦!西多士金黃色方方正正,厚厚地小小舊,樣子可愛,入面搽好均勻花生醬,淋埋糖漿,吸引到流晒口水芫荽滑蛋煙三文魚多士,炒蛋都幾滑,滑得嚟唔會太生,唯獨煙三文魚味道相對較濃,有少許蓋過芫荽味。 而
而我地就揀咗黑枝竹、墨魚丸、牛腩,湯就更係揀芫荽湯啦!

經典西多士自

芫茜滑蛋煙三文魚三文治

而野飲又點少得茶餐廳必備嘅凍檸茶,仲有新嘢阿華田脆脆。
阿華田脆脆

整體嚟講,餐廳食物質數同服務態度都幾好,職員好有禮貌,亦會適當地做出小推介,價格以茶餐廳衡量較同行略高,但考慮到地區和賣點嚟講可以接受。
2019-11-30
經典西多士自