2016-07-16 449 views
好朋友生日,我知佢鍾意試唔同款式又好味既甜品,於是決定搵間特別、好食又靚既甜品店。但坊間既西餅店實在太commercial ,上網search下發現呢間Valérie! 開頭仲擔心無時間去拎貨,但原來Valérie既店主會親自送貨(地鐵沿線)!即時加晒印象分,態度亦很親切,好感度再加分!做生意艱難,仲要甘有誠意,真係要支持下!訂貨只雖3日前,然後約喺地鐵站交收,好方便㖿!睇下佢地網上既蛋糕款式,真係樣樣都想食晒落肚!我最後選擇左3款各兩件~-----《Salute to richer 向金莎致敬mini $36》👉🏻佢既賣相好明顯係大粒版既金莎!好矜貴見得人!打開金色包裝紙就會見到朱古力榛子脆皮外層入面係雲呢拿慕絲包住軟滑既朱古力榛子醬同脆脆。慕絲好滑溜,淡淡的甜~法國榛子醬香濃~一淡一濃入口好調和,整體加起嚟唔會太甜,甜度岩岩好。------《Tofu Garden $32》朋友好鍾意食cheese cake 但又怕肥,呢個清淡口味既豆腐芝士蛋糕就岩晒女孩子勒~~~酸酸甜甜既雜果做裝飾睇得又食得,色彩繽紛好似開緊party甘!雜果有士多啤梨、芒果、藍莓同紅莓,夏日氣息濃厚。豆腐芝士以

訂貨只雖3日前,然後約喺地鐵站交收,好方便㖿!

-----

👉🏻佢既賣相好明顯係大粒版既金莎!好矜貴見得人!
打開金色包裝紙就會見到朱古力榛子脆皮外層
------
Tofu  Garden  $32
《Tofu Garden $32》

酸酸甜甜既雜果做裝飾睇得又食得,色彩繽紛好似開緊party甘!雜果有士多啤梨、芒果、藍莓同紅莓,夏日氣息濃厚。豆腐芝士以消化餅碎做成薄薄既一層餅底;芝士蛋糕輕盈軟滑而且清香,豆腐味明顯,甜度唔高極易接受,的確健康之選。

------
《Uji Matcha Roll $36》
《Uji Matcha Roll $36》
綠色撞上繽紛既水果顏色令人仿佛置身於花園。抹茶卷蛋糕質感鬆軟,濕度控制得好好,而且輕輕按下即回彈!蛋糕抹茶味香,而中間既抹茶忌廉更是抹茶味濃帶甘!抹茶忌廉厚實而軟滑,甜度低,採用京都宇治優質抹茶粉製造既蛋糕果然高質!

-----
將近中秋,店主送我一盒4個既迷你月餅,令我好驚喜!驚喜在這家店、這店主既貼心,令人感到溫暖,另一驚喜當然係月餅既美味感!

月餅係酥皮,內裡是奶黃餡,我喜歡食前先將月餅加熱,令酥香散發,奶黃微溶~~ 整體味道很香滑, 不會太甜!老少咸宜,哈哈!中秋要買月餅送禮我知道應要那裡預訂了,哈~~