我通常睇到新野食都會睇定D等熱潮冷淡嘅時候先去,而今次我就追上熱潮😎,去到呢間銅鑼灣新開嘅餅店,新到連openrice 都冇,但都要排好耐買到。究竟值唔值得去排一個鐘呢? James Bon Bon Bakery位於銅鑼灣邊寧頓街,渣甸街嘅轉角位,位置非常顯眼。店舖由前四季西餅師傅主理,大家有冇覺得呢句野好熟面口,其實bakehouse嘅老闆Gregoire,呢位成日喺鏡頭面前出現嘅肥仔都喺四季糕餅部出身😲😲。 開業冇幾耐因傳媒/blogger報道而成名,當日平日2:30去到已經排到出哂街,但因佢店舖面積細小,每半個鐘只會出1-2小tray嘅包,要等好耐先拎到,或有可能冇自己想要嘅味,結果排一個鐘得原味同菠蘿皮味),建議大家都係等多一排先再去啦,水份偏高😅。 除咗麻糬波波之外,其他野係冇乜特別嘅,佢又唔係嘉多利餅屋又有D創意港式麵包,Bon Bon就係Bon Bon,一間以麻糬波波作亮點嘅港式餅店😬。 麻糬波波$8(per piece) 價錢就真係平到無得再平,就係港式餅店嘅價位lor🤑。因呢個包空氣感真係超高,買完冇一陣已經被膠袋壓扁咗🥲。但我自己番焗嘅時候(先唔係叮啊),佢自然

[懶人包😅(總結):

真係好食嘅,會encore👍,但本人認為唔值得排一個鐘咁耐,尤其係排到去只得一兩隻最普通嘅味道,性價比就真係無得頂架啦,建議大家過一排再去幫櫬啦]

麻糬波波$8(per piece)

麻糬波波(原味+菠蘿皮味)

價錢就真係平到無得再平,就係港式餅店嘅價位lor🤑。因呢個包空氣感真係超高,買完冇一陣已經被膠袋壓扁咗🥲。但我自己番焗嘅時候(先唔係叮啊),佢自然就會變漲咗。而個post封面擺盤嗰張相係未焗嘅😅。

麻糬波波香氣四溢,憶起兒時嫲嫲買比我嘅下午茶🥲。Size比平時波仔版嘅麻糬波波更大,裏面唔似係平時氣孔蓬鬆嘅樣子,而真係好似有舊麻糬喺入面咁🤣。

麻糬波波

用手一拉開,麻糬內饀帶來些少阻力,但又見到佢一絲絲被拉開但仍然糾纏著嘅模樣,都會有些治癒感🥰。裏面嘅質感係極之q彈軟糯,煙韌有嚼頭。雖然食唔到抹茶/朱古力嘅特別口味,但都令我回味無窮。

菠蘿皮嗰隻嘅麻糬味道同原味嗰隻係一樣嘅,佢唔係平時菠蘿包嘅皮咁完整,呢個就呈沙漠龜裂嘅樣子,但都唔會甩皮甩骨,為麻糬帶黎甜味同牛油香,喺煙韌嘅層面上加入一層脆感。如果得呢隻味同原味可以揀,我都建議大家買菠蘿味🤓。

麻糬波波(原味+菠蘿皮味)
麻糬波波
  • 原味麻糬波波