2012-07-01
星期一晚收工俾為食同事帶左去文咸街柏廷坊試新餐廳,一向都知呢度有好野食,真係食都係第一次。原來CLUB CHOW唔止食西餐,仲有Wine Bar,可以同朋友飲返1,2杯。可能因為新開張,上去的時候唔多人,一入門口就有位女仕招呼入坐,待應問我地要邊款水,再遞上餐牌,麵包過一陣就上,烘得暖暖的,配上蕃茄source同牛油,好味道。Dinner有3 Courses同4 Courses,3 Courses有appetizer,Soup同Main。4 Courses 就有埋Dessert。我地3個為左試最多食物,梗係叫4 Courses。Appetizer有3款,Beef Carpaccio,Blue Shell Mussels with Wine Cream Sauce,Prosciutto Ham and Melon,我地可以試足3款。Blue Shell Mussels我地3個都讚不絕口,Mussels好嫩,好新鮮,配埋個Sauce真係very good~我地3個女仔一邊食,一邊傾白天公司發生的趣事,飲埋個湯就食Main Course。Angus Beef Filet Mignon,Bak
Angus Beef Filet Mignon,Baked Salmon Wellington同Lobster Thermidor,Baked Salmon Wellington賣相好精緻,有格仔紋的酥皮包住三文魚,三文魚肉質嫩滑,唔會”鞋”口,加埋佢白色的Sauce同少少檸檬汁,真係好好味! 另外值得一讚的係龍蝦,真係好新鮮~ 配埋炒香左的意粉,真係一流~
肥妹仔同事話好耐無飯落過肚,另外叫多個Wild Mushroom Risotto。
賣相簡單無花巧,點知第1啖食的Risotto就有驚喜!
平時食的Risotto係成粒飯”林”晒,但呢個Risotto粒飯唔係完全熟晒,中間係生的,有別於以往的,非常有咬口!啱我呢個唔鍾意食軟飯的人~
到我最鍾意的Dessert啦! 4選3我地叫左, Fresh Mango Napoleon, Creme Brulee, Vanilla Panna Cotta。
Fresh Mango Napoleon ,芒果唔酸, Napoleon 好鬆脆。
Creme Brulee 同 Vanilla Panna Cotta 好滑。
3款甜品的甜度控制的啱啱好,唔會太甜~
辛苦完一日可以享受到美味的一餐,真係好滿足~