見到好多post話尼到既豬軟骨好好食,而且好有日式feel,所以黎食下。lunch時段1點半左右到,排大約10mins有位。雖然入到去感覺可能少少逼,但裝飾有style,坐得舒服,就冇左逼既感覺。當日,侍應服務唔錯,俾餐牌,添水,亦冇趕你食快d。叫左豬軟骨7小時煮定食($65),豬軟骨野菜咖哩飯($65),黑椒燒汁牛肋丼($56),野菜湯($12)。豬軟骨有2件大大件,配以沙律,感覺上較其他餐廳健康。而且餐廳原本都主打野菜飯/烏冬,10幾款野菜一齊煮,素食者都岩食。定食原來會跟野菜湯,味道清甜,再加入粟米,紅and白蘿蔔,清熱潤肺一流,而且冇味道,飲完唔會鹹,仲解渴添。最期待既豬軟骨果然冇令人失望,超級超級好食。軟骨經7小時煮,已經變到黏稠既狀態,啖啖係骨膠原漿,好似食緊花膠咁。而且每件size都有手掌咁長,普通女仔食,食1件都飽,男仔食哂成個餐,一定夠飽。另一款豬軟骨配以咖哩,其實一入餐廳,已經聞到好大陣咖哩香味。而尼個咖哩汁,入口去到好後期,會feel到bb辣,都係好少好少既辣。而尼個飯就吸引d,因為加入左蕃薯煮,健康有營養,好重蕃薯味。尼款配搭多款蔬菜,例如紅蘿蔔,翠肉瓜等,就唔

叫左豬軟骨7小時煮定食($65)豬軟骨野菜咖哩飯($65)黑椒燒汁牛肋丼($56)野菜湯($12)

豬軟骨野菜咖哩飯

另一款豬軟骨配以咖哩,其實一入餐廳,已經聞到好大陣咖哩香味。而尼個咖哩汁,入口去到好後期,會feel到bb辣,都係好少好少既辣。而尼個飯就吸引d,因為加入左蕃薯煮,健康有營養,好重蕃薯味。尼款配搭多款蔬菜,例如紅蘿蔔,翠肉瓜等,就唔係沙律,感覺多樣化。而豬軟骨,同定食個款一樣,份量味道都perfect。
黑椒燒汁牛肋丼

不得不提既係,牛肋煮得亦唔錯。入口個陣,冇諗過會咁軟咁"林",完全唔韌,好似入口即溶咁。而且黑椒味重,配以雜菜食,送飯一流。

整體,就算要排一陣隊,都試得。已經想再去食。餐牌仲有烤雞添。
2018-11-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
豬軟骨野菜咖哩飯
黑椒燒汁牛肋丼