KFTSE
Level 2
2016-05-28
2K views
Follow
荃灣廣場附近嘅大壩街一直都係車房林立,但係近年來多咗唔少唔錯嘅西餐廳,大有將這地段改造為 SOHO 餐飲區之勢!
Stella’s 係我近幾個月在這地段幫襯嘅第三間類似SOHO式嘅西餐廳,亦係最新嘅一間,開業尚未夠一個月已經第三次幫襯,仍然係新張期間有八折優惠!
在漆黑嘅街尾非常搶眼嘅餐廳
在漆黑嘅街尾非常搶眼嘅餐廳
Daily Special
Daily Special
Set Dinner
Set Dinner
Dinner 係有 set 同 A La Carte,我都有試過晒,set dinner 當然會抵食啲啦!今次係 A La Carte,點咗兩人份量450gm 嘅澳洲M5和牛 ($468),頭盤就點咗德國白露荀 ($128) 同冷天使麵 ($108)。最後再叫咗杯咖啡,佢哋嘅普通咖啡只須要$15,咖啡好濃,只係比 espresso 淡少少而已,喜歡 espresso 嘅人一定會喜歡!

先來的是麵包,都係新鮮熱哄哄,跟隨麵包的是醋,不過我每次都另外要求 olive oil,建議先食長條型的麵包,因為稍為涼之後,這款麵包會變得有點韌。我比較鍾意較細而圓嗰個麵包!
新鮮熱哄哄麵包
白露荀係伴以一個碎蛋醬汁,當中尚有些少芥末同黑椒,不帶辣味而提升香味,蛋香襯托出露荀嘅清甜鮮嫩!
德國白露荀
德國白露荀
佢哋各種麵或者意大利粉都比一般餐廳 Al Dente,不過尚未達到 authentic 嘅 Al Dente。這款冷天使麵相當有咬勁,麵本身已經好好食,加上好鮮甜嘅貝殼類 (應該係細隻嘅青口) 煮得剛好熟,食落好嫩,好似生食咁。而這間餐廳好喜歡為有海鮮嘅食物加入一啲魚子醬同三文魚子,坦白講唔會係特別好嘅 quality,不過用來增加鮮味就綽綽有餘。
冷天使麵
主菜嘅澳洲和牛就按照餐廳嘅建議 – 四成熟,上枱嘅就真係剛好比 medium 生少少,伴碟有青菜/醋 dressing,薯蓉同蕃茄仔。牛肉本身並非太好,肥瘦分佈唔均勻,肥嘅都側埋一邊,旁邊位嘅肉仍有啲筋比較難切,不過入口唔會有渣,而牛肉就燒得好好,帶有啲炭香味,仍好有牛味。
澳洲M5和牛
澳洲M5和牛
跟隨 set dinner 的三款頭盤由開張到現在都未轉過,之前都試過!個蕃茄芝士沙律冇乜特別,味道亦一般,芝士屬於味道較淡。
蕃茄芝士沙律
蕃茄芝士沙律
個溫泉蛋松露汁雜菌好好食,將隻蛋拌勻來食又滑又有好香嘅松露同菇味。
溫泉蛋松露汁雜菌
不過我最喜歡係三文魚他他,一樣伴有啲魚子醬同三文魚子,啖啖嫩滑嘅三文魚,加上粒粒嘅藜麥,食起來嘅 texture 就更有層次感。
Ratings