2016-10-17
韓風都吹左好耐,但係韓國文化既流動仍然源源不絕,周圍都係韓店,就連這次我地都去左呢間韓燒店食野,眼看全部好多都係年輕一輩,其實感覺吸引力真大!(其實我都還很年輕哈哈)手拎住點餐紙啦,平時食開都係某某尚算出名的自助式韓燒餐廳,今次終於試新野,等我黎睇睇有咩分別燒烤爐對上有支大吸管,方便吸走油煙,令成間餐廳都冇咁大油煙味,確實比其他韓燒店做得好,不過油煙味都少不了吧,怕的朋友不妨隨身帶支衣服清新噴霧好了檯上有舊白蘿蔔?店員話係拎黎清潔爐面,但係我唔太識用,呢D問題都係交番比朋友專業的處理。先來的係肉類,牛肉豬肉一定唔少得,但係我地都係每樣少少咁叫左先,免得唔岩食又食唔哂太浪費!每份都切得好薄,薄薄一片更快熟,味道上不錯,唔覺得霉,睇黎都新鮮第二輪我地就開始動真軍,馬上叫一盤雞翼啊、乜牛乜豬,總之係肉就叫定先,慢慢燒慢慢燒,然後發覺調味上都好入味,基本上我地唔需要加醬油都已經好好味,所以我同朋友都冇要到調味料,默默地燒默默地食肉質黎講都好軟林,好少有筋位出現,好易咬,至於咬力唔好既朋友都唔需要擔心食唔到,大細方面都岩岩好,唔會好大塊,食得好狼
來到店員同我地講話原來有送韓式海鮮薄餅同部隊鍋,兩者揀一款,當然我地聽到部隊鍋就知一定有番咁上下份量,如果唔係冇肚食燒肉,我地一致贊成要薄餅。黎到之後就知道薄地都有番咁上下脆度,但係原來入面真係有海鮮,比我發現有粒蝦仔係裡面,本來仲以為得D粉啊韭菜個D,反正就係送咋嘛,但都估唔到都幾好食!
後來甜品就有得揀食沙冰,見到隔離檯都有叫。不過我同朋友都唔太好,所以結果都係冇點到。甜點來講都有好幾種口味,不過種類唔夠多,但相反燒物類的醃肉同海鮮選擇多好多,質素都唔錯,如果比較偏好鍾意海鮮與肉類既朋友或者會比較喜歡呢間多D