2017-04-07 3149 views
為慶祝本大少病完,今日要食雞煲大拆一餐!新南苑口卑不嬲唔錯,決定一試。九點去到,好滿座,不過等左五分鐘就有得入座。一坐底已經有前菜等候住,怕餓親客仔。花生脆口夠香。椒泡雞腳好好味!少少辣,但皮又爽得黎唔會好難咬開。四季豆則過辣。湯底五款可選,決定要個特別d既滋補野生水魚湯底。湯底係藥膳湯底,紅棗杞子玉竹元肉等等,另外水魚原隻上。海鮮拼盤有鮑魚,蟶子,帶子片,蝦,蠔,魭魚片,斑片同甲殼類。蟶子同貝殼都好大隻,好驚喜,非常鮮甜,不過有少許沙。帶子如果係原隻唔係片會更好,而家太薄同雪得太實,好難掌握點先熟而唔會過老。鮑魚淥五分鐘已經夠念,太耐會咬唔入咖!這是蝦。蠔好大隻,熟左都咁大lol斑片有晶瑩既皮,係我既最愛,雖然係任叫項目上面,不過九點半就已售罄... 我坐底半個鐘咋,冇得encore TT魭魚片淥十秒好拎返上黎,唔係就太老咖啦!果然係脆魭!平均而充分既魚脂分佈令魚片香而爽口,加上厚切雙飛,非常有口感。上等手切牛頸脊,只有一碟,可加$30再叫。其實都抵叫!牛肉脂肪唔高,但食落口都非常嫩滑而且充滿牛香!好多顏色既丸類,但其實食完隻水魚已經飽左一半,再食埋海鮮拼盤已經飽到上心口,只能淺嚐。

前菜

海鮮拼盤
鮑魚
鮑魚淥五分鐘已經夠念,太耐會咬唔入咖!
這是蝦。
蠔好大隻,熟左都咁大lol
龍躉
魭片
牛頸脊

好多顏色既丸類,但其實食完隻水魚已經飽
左一半,再食埋海鮮拼盤已經飽到上心口,只能淺嚐。最推介墨汁墨魚丸同鮮蝦雲呑。前者少見,亦比出面既彈牙,唔會粉;後者比坊間出色既係個皮,夠薄得黎好沾湯汁,特別好食。
菜同飲品係自助既。
估唔到菜質素咁高,皇帝菜好新鮮好甜!
飲品
飲品有自家涼茶😍 亦有其他罐裝茶,果茶或soft drinks
牛乳蛋白
最後竟然仲有甜品!係3.6牛乳蛋白。香滑!!!!!!!!!!!!!幾飽都要食曬佢!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Last Night Supper)
海鮮拼盤
鮑魚