話說我家寶寶係Gordon Ramsay 既小粉絲,加上之前 chief Le mon 既鐵粉牛扒,呀,sor 係威靈頓牛扒🐮促使我地一個月前就決定去Maze Grill 慶祝anniversary ❤️ 今次我地試左4款食物,包括.
2款 starters(香港限定).
Traditional Ploughman’s Pork Pie($158).
Special Confit duck & watermelon salad ($148)
Grill:
Beef Wellington ($888)
Dessert: Coconut & dark chocolate Cremaux ($88) .
之前OpenRice 已經睇到有d負評話服務態度差,咁我地去到餐廳都真係傳說中要求window seat 但又無比window seat, 員工仲同我地講人地早左個幾月訂位先有得坐,咁我地都同佢講我地都係個幾月前訂,跟住佢就安排到我地調位🤷🏻♀️ 隨後既服務態度我地都覺得滿意既.
講返食物先. 個人覺得個 pork pie 真係喜出望外,超驚喜,高度推介。因為餐廳既starters 會係客人面前擺碟同講解菜式既來源呀煮法咁,果時肉批一放我身邊已經香到暈,心不斷想可唔可以講快少少比我食😂 肉批仲會配上芝士同醃蛋。真係唔可以唔講,食一口芝士再一口肉批,令到個肉批更香🤤🤤🤤🤤我真係唔可以再講🤦🏻♀️真係好好食.
至於另一個starter, 鴨脾西瓜沙津。其實都好好食,鴨脾係慢煮的,所以肉係非常非常非常既稔,加埋西瓜,可以去除左鴨脾既油膩🦆.
到主角!威靈頓牛扒!說實在今次都係我第一次食呢款菜色,真係唔知佢叫唔叫整得好🤔🤔 只覺得肉味被係外層包住既菇味蓋過晒,只食到肉係稔既。完.
最後既甜品,竟然同主菜一樣出現搶戲既配料🤦🏻♀️椰子雪葩明明淡味,但竟然加上熱情果醬,好地地既椰子味就咁變左檸檬味雪葩⋯哈哈哈,搞到我食食下懷疑左人生🙄🙄🙄因爲係表面睇唔到熱情果醬,我對面位寶寶就堅持只食到椰子味🤷🏻♀️ 個朱古力cremaux其實都夠好食既,如果無左個熱情果醬🤭
總括黎講,我地對呢次既晚餐都係滿意既,亦都有回頭既意欲❤️