2024-03-19
上星期小編去到太子花墟嗰邊真係唔知食咩好 🤣 見到有一間燒味舖頭 入面有好多好多人 就諗住今日食餐簡簡單單嘅啦 但係佢哋啲燒味俾我想像中好食好多🤣🤣🤣裏面啲員工全部都係一啲叔叔 個個都勁nice勁有禮貌🤣🤣 同我本身對燒味店刻板印象有啲唔同 小編媽媽以前係喺類似嘅舖頭 做咗好多年 所以小編對於燒味店本身嘅刻板印象包括…「粗魯嘅男人」、「油淋淋嘅環境」、「熱辣辣嘅餐廳」 但係呢間餐廳令小編覺得真心OK 🤣 完全冇啲唔好嘅體驗🤣😂😂😂而且每個人嚟到 都未叫嘢食 啲店員就會超級友善咁樣飲湯 碗熱辣辣嘅例湯你 🍲 再叫你慢慢揀吓想食啲乜嘢🤣🤣 完全唔會催你揀野食.🐷燒鵝叉燒瀨粉燒鵝嘅外皮燒得香脆 油脂亦都分布得均勻同埋唔會太多 皮同埋肉之間有少少油脂 燒完之後啲油好香 🤣🤣 而且啲燒鵝肉唔會柴(有啲地方燒鵝麻麻哋 有浸噏味之餘仲會啲肉巢蚊蚊 🤣 呢間冇呢個問題) 而且仲俾咗隻鵝髀我 我簡直就係幸運之子😚😚而啲叉燒亦都係好香 非常juicy 唔會乾柴柴(以前阿媽做過啲燒味舖頭成日比親人都係比啲隔夜嘅叉燒 勁柴勁難食)(唔開名以免我媽比人找晦氣🤣🤣)仲有就係個瀨粉好好食 份量好多之餘 仲要啲麵條係
🐷燒鵝叉燒瀨粉
而啲叉燒亦都係好香 非常juicy 唔會乾柴柴
仲有就係個瀨粉好好食 份量好多之餘 仲要啲麵條係真係幾彈牙爽口🤣🤣
🐷燒鵝油雞瀨粉
燒鵝啱啱都介紹左 總之就係好好食🤣
仲有叫左油雞🍗 雞肉唔會諧霎霎 亦都唔會太多油脂 隻雞唔係好肥🤣🤣 但係就幾香 肉質亦都係唔錯 可以話係幾嫩滑 重點係整得都幾入味
🐷佛山燻蹄
我哋仲叫咗一份小食 佛山燻蹄 肉質鮮嫩 有啲煙燻味喺到又幾鬼好味 口感非常之好 咬落去係索索聲嘅 🤣 整到凍凍地 一路食熱辣辣嘅燒鵝瀨可以一路食返個燻蹄都幾正🤣
裕譽燒味專門店
📍太子太子道西150-152號太子商業大廈地下B1-B2號舖
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #太子 #太子美食好去處 #太子美食