2021-05-28 36 views
今日去到深水埗基隆街度搵食,我聽人講呢度好多打卡勝地,但都未有機會去食。但就比我見到呢一間家後,聽聞佢啲餃子好好食,所以就入左去試。咁就叫咗一陣湯餃同一份煎餃,湯餃係菠菜豬肉餃,煎餃係洋蔥豬肉餃,同埋加15蚊轉咗一個餐配麻辣雞翼同埋一杯凍檸茶,另外叫咗個家後鮮大腸羹,一個日式炸雞同埋一個cheesecake。首先上嘅係湯餃菠菜豬肉餃,湯底竟然係蓮藕花生,出面一般比較出名既都係魚湯或者花膠湯,但呢個蓮藕花生湯嘅味道實在太正,同屋企媽咪煲嘅差唔多,,餃都未食,湯已經飲完菠菜豬肉餃出面都比較少有感覺清新而且特別,跟住上咗煎餃,個煎餃好靚,嗰邊好脆,,就算凍咗依然好脆,呢個餃係洋蔥豬肉餃,今次都係第一次食洋蔥既餃子,口感好得意味道非常之好,唔怪得知係推介嘅餃子之一,跟住就上咗日式炸雞同埋家後鮮大腸羹,,喺落單前店員已經提醒大腸羹嘅口感會偏(韌),但食落比較有彈性和口感有d脆,而且很有台灣風味,炸雞好juicy亦都比較大粒,正,之後就洗上埋個cheesecake,比較軟身又滑,芝士味好濃。真係冇介紹錯,雖然個名冇餃子呢兩個字,但啲餃子都真係非常之好食。cheesecake一般很早就賣完,如果想試
,之後就洗上埋個cheesecake,比較軟身又滑,芝士味好濃。真係冇介紹錯,雖然個名冇餃子呢兩個字,但啲餃子都真係非常之好食。cheesecake一般很早就賣完,如果想試cheesecake就一早嚟啦。等我試下次早d黎,再試下啲其他餃同埋飯團中有其他蛋糕