2025-07-18
今晚老婆帶我去左尖沙咀位於柯士甸道的一間韓國餐廳,店內環境簡約,以木系裝修為主,柔和燈火,比人一種舒服嘅感覺。揀了個2人的姨媽套餐,因為我是第一次嚟食,事前並唔知道原來所有食物同一時間由用另一張枱搬在眼前,個感覺好正👍🏻👍🏻👍🏻,儀式感好重,所有嘢好齊整,好靚,心情係突如其來提升了幾級🥳。先介紹吓12小碟(炒粉絲、泡菜、紫菜、菠菜、豆腐卜、芽菜、茄子、微辣青瓜、沙律、雞蛋、醃製八爪魚粒、魚仔乾)。魚仔乾甜甜地幾好味🥰醃製我嘅八爪魚粒好惹味☺️沙律好似係番薯,但少少爽口👍🏻炒粉絲好大碟,又炒得好好味🫶🏻泡菜係大片好完整,好爽口,咬落share share聲,好好食🤩。燉牛排骨 - 牛肉好林,好軟熟,蘿蔔入晒味,最緊要個湯汁好好飲😊。辣炒章魚 - 啲辣醬汁黐住每一嚿章魚,送酒小食一流。海鮮嫩豆腐火鍋 - 嘩!好多海鮮排好晒,店員仲會幫手處理海鮮,剪鮑魚、大蝦、幫手分開隻蟹👍🏻好細心。另外只有燒黃花魚係後上,因為即燒,上枱時外皮脆,可以成塊揭起,裏面啲肉熱辣辣有蒸氣噴出👍🏻好好食。整體黎講係超滿足,食得好開心,又抱住個肚走。🫶🏻🫶🏻🫶🏻。
魚仔乾甜甜地幾好味🥰
醃製我嘅八爪魚粒好惹味☺️
沙律好似係番薯,但少少爽口👍🏻
炒粉絲好大碟,又炒得好好味🫶🏻
辣炒章魚 - 啲辣醬汁黐住每一嚿章魚,送酒小食一流。
整體黎講係超滿足,食得好開心,又抱住個肚走。🫶🏻🫶🏻🫶🏻。