朋友帶我嚟觀塘呢間樓上餐廳「合十」難得有戶外位置,趁天氣涼涼地我哋可以慢慢chill ,而且思Pet friendly 餐廳,小狗們扮得靚靚拍照,港女們更不會放過打咭嘅機會。送餐速度超快,迅間我哋嘅食物已經準備好全日早餐108炒蛋、茄汁豆、煙肉、香草腸、蕃茄、沙律菜、牛角包等加埋份量都幾多。而且牛角包比一般更大,暖暖哋幾香脆;炒蛋嫩滑;煙肉煎到出曬油,我都敢食:香草豬肉腸一咬落去會bid 油,口感好充實;整體性價比合格。另一款輕食「雞肉餡餅配沙律」 $78我甚喜歡墨西哥卷的質感,軟硬適中,包裹著非常豐富的餡料,雞肉和紅洋蔥均炒得好香,紅洋蔥更散發出絲絲甜味,加上蕃茄、意式青瓜絲和千島醬等,味道和口感同樣豐富、好味。法式焦糖燉蛋咖啡$38一層以火槍燒過的焦糖脆面,薄薄的一層覆蓋著濃郁香味咖啡,咖啡有深度烘焙嘅苦味和焦糖脆面形成強烈對比,味道平衡得相當之唔錯,幾啱喜歡nutty 口味嘅我。香橙咖啡$43呢款咖啡我喺泰國飲過一次,我好鍾意,估唔到喺呢度會搵到。其實未到好簡單只係espresso 、橙汁糖漿和冰,但味道就係出奇地 refresh 。這裏嘅飲品比出邊便宜 ,性價比很高 。甜品唔想

朋友帶我嚟觀塘呢間樓上餐廳「合十」

送餐速度超快,迅間我哋嘅食物已經準備好
全日早餐108

另一款輕食「雞肉餡餅配沙律」 $78

法式焦糖燉蛋咖啡$38

香橙咖啡$43

呢款咖啡我喺泰國飲過一次,我好鍾意,估唔到喺呢度會搵到。

這裏嘅飲品比出邊便宜 ,性價比很高 。

甜品唔想食太多,兩個人分享一個啱啱好,
「抹茶紅豆奶蓋焗蛋糕 」$98

都唔使我介紹大家都知應該點食,當我拉喺外邊嗰層膠膜之後綠茶醬好似熔岩咁樣流出嚟,好鬼澎湃!
整個蛋糕就被用岩漿包圍着,整體味道都唔係好甜,最鍾意附上的紅豆蓉,又香又甜,略嫌蛋糕較實左小小,但整體都幾滿意。

2021-11-17
Type of Meal