一早已經留意位於銅鑼灣     , 因為其門面十足日本的居酒屋, 今晚終於有機會來吃晚飯, 朋友通知我3月尾餐廳有個超荀PROMOTION , 就是晚市2-3 位送池魚一條, 四位以上送時令剌身, 咁抵既優惠無理由唔BOOK 定位啦。 餐廳裝潢十足日式居酒屋,牆上貼滿海報,掛上一條條的BANNER ,  視覺豐富 , 而坐位也排得密密,更附設有兩個榻榻米包箱。一坐低首先打咭同POST 一張相,之後記得SHOW 比店員睇, 就可以免費得到一條池魚刺身。                                                                   和 $280 併成一盤 ,超豐富。 5盛分別是帆立貝、赤身、油甘魚、三文魚和海膽等。所有刺身切成厚身,令口感更佳 ;食刺身最重要是新鮮,呢一盤剌身唔止仲要色澤亮麗,超靚!  我最喜愛是帆立貝刺身, 外形雪白討好  ,肉質爽脆、鮮甜。 油甘魚亦是我所愛, 其魚味濃亦有回甘, 油份卻恰到好處。雖然我唔太喜歡食海膽, 但亦膽粗粗試了一口,其色澤亮麗,半凝固狀,鮮味很出,小許腥味可以接受。池魚最當造是五月,但這個
 一早已經留意位於銅鑼灣  [焱丸水產]   , 因為其門面十足日本的居酒屋, 今晚終於有機會來吃晚飯, 朋友通知我3月尾餐廳有個超荀

[池魚] 和 [剌身5盛] $280 併成一盤 ,超豐富。

5盛分別是帆立貝、赤身、油甘魚、三文魚和海膽等。

我最喜愛是帆立貝刺身, 外形雪白討好  ,肉質爽脆、鮮甜。

油甘魚亦是我所愛, 其魚味濃亦有回甘, 油份卻恰到好處。

鮮味很出,小許腥味可以接受。

池魚最當造是五月,但這個月份出產的池魚一點也不差, 其閃閃生光的魚油加上肥美豐潤的口感,令人愛上。

刺身水準咁高, 令我對 [壽司盛盒] $268 更期待

十件壽司加六件青瓜卷

其中三件白身魚、 赤身、 白蝦、三文魚、 帆立貝、  魚籽、海膽和青瓜卷。

壽司SIZE 偏大件, 幸好壽司飯比例合理,剌身上介上花紋,  令賣相更出眾。

但最靚的首選海膽壽司, 味道甘甜不腥、紫菜入口仍然香脆。

其他壽司水汁也不俗, 用料新鮮、由其帆立貝壽司超肥美,鮮甜。
吃磯燒之餘, 飲品小不了,分別點了 [威士己鹽檸檬梳打]  、[柚子蜜] $48

我的熱柚子蜜夠大杯, 甜味足,清熱氣不錯。

燒花魚半條 $100

一邊食魚油一邊溢出,外脆內滑, 不過要留意細骨。

群然我們都吃到半飽, 但都未來到今晚的重頭戲 [磯燒]

重口味一點, 我會推薦 [蟹味噌甲羅燒]  $138/隻

以日本松葉蟹膏釀蟹蓋, 蟹膏上面加咗蟹肉、蟹籽和鵪鶉蛋。
們有請店員幫忙, 熟手的店員好快手地將蟹蓋放在燒烤爐上, 幾下手勢已經將三者混合,香味撲鼻。不久我們的蟹蓋燒好了, 入口超熱, 灰灰

的色澤雖不太討好,蟹膏面浮著一層淡橘色的油,一吃下去,濃厚而實在的蟹膏味, 濃郁度爆登,但食多了便會覺得咸, 呢個moment

好想要幾件多士。

另外點了兩款店員推介, 分別是 [三文魚籽帆立殼燒] $80  和[海膽帆立殼燒]     $85

價錢一啲都唔平, 但是店員稱質素保証, 所以我地就決定一試。

這兩款燒物燒的時間較耐亦較煩覆, 建議交由專業店員處理。

而燒的過程中,會將帆立貝剪成一粒粒和不時加入清酒,酒味可以提鮮是肯定。

而兩者味道其實差不多,魚籽和海膽在煮的過程中會成半溶化, 其鮮味直接留在湯汁中,

所以精華就是 [湯汁] 其鮮味遠遠超過海鮮的鮮度, 喝過你就明。

帆立貝因為燒過所以纖維收縮後變細密,有點渣是預期的口感,如作比較 [海膽帆立殼燒] 鮮甜味會更出眾 。

最後是[白蛤磯燒] $45/5只

白蛤和一般的花甲體積差不多大, 但蛤肉較肥美, 圓潤漲卜卜,燒時亦加入了清酒, 味道如白酒煮蜆一樣鮮甜。

2019-03-27
$400 (Dinner)