2020-09-13
石燒牛比人嘅感覺一般都係大油煙食完成身味、或者坐得好焗促匆匆食完就走,但呢一間新開張兩星期嘅石燒牛專門店完全令我改觀!😇🎉見到呢間小店做緊75折優惠,幾十蚊嘅價錢就食到美國入口高質牛扒,大家樂嘅鐵板雜扒餐價錢竟然食到美國高質石燒牛,真係有一剎唔敢相信自己對眼😂🍴原來餐廳係由兩位充滿熱誠嘅年輕人創立嘅!呢度嘅座位非常舒適,座位之間相隔一定距離,空間感十足,唔會令人有壓迫嘅感覺。而且呢度嘅通風系統非常好👍🏻完全唔覺有油煙味。值得一讚嘅係好多細節位睇到店主嘅細心!例如餐廳提供熊寶貝比客人用,食完一噴咩油煙味都冇哂,就可以繼續去行街睇戲啦!此外,呢度亦提供一次性圍裙、膠手套等,令食客可以安心地燒牛肉,唔洗就住就住怕整污糟件衫!呢到嘅新鮮沙律菜🥗、羅宋湯同白飯都係無限任食嫁!另外仲有紫菜提供,用黎送飯增添左一份日式嘅味道!醬汁方面有黑椒汁、燒肉汁同埋配豬扒食嘅豬扒汁、另外亦有多款沙律醬汁提供客人選擇。終於輪到主角石燒牛出場!😋✨美國🇺🇸prime 肩胛肉眼(後) 同埋美國🇺🇸prime封門柳 (前)😍 先將餐廳自家製作嘅蒜茸牛油放上剛燒熱嘅熱石上,再將牛扒放上熱石上燒,發出廿「滋滋聲」感覺好治癒
終於輪到主角石燒牛出場!😋✨美國🇺🇸prime 肩胛肉眼(後) 同埋美國🇺🇸prime封門柳 (前)😍 先將餐廳自家製作嘅蒜茸牛油放上剛燒熱嘅熱石上,再將牛扒放上熱石上燒,發出廿「滋滋聲」感覺好治癒!燒到medium熟嘅牛肉表面帶點輕微焦香而肉質保持粉嫩,入口充滿豐厚濃郁嘅牛肉味,大滿足!除左點醬汁之外,灑少少岩鹽黎食都好好味嫁!🧡😍👍🏻👍🏻👍🏻再配埋自家製嘅蜜桃烏龍茶同埋桂花烏龍茶,一解油膩感,絕對係perfect match。
除左主角牛扒之外,我地仲點左藍青口同埋芝麻雞翼✨😆雞翼炸到金黃外脆而且內裡juicy,好正!$20兩隻抵食到爆,必點!👏🏻👏🏻💖
今次邊食邊同店主傾下計,深深感受到兩位店主嘅熱誠,餐廳非常衛生企理乾淨,各方面細節位都睇得出店主非常用心經營。大家日後想食石燒牛嘅話,不坊黎旺角支持下!我本人大力推薦!👏🏻