中環小巷中的🫖𝐓𝐫𝐨𝐢𝐬 𝐂𝐚𝐟𝐞🫖餐廳裝潢簡約,走懷舊工業風,有一幅逾百年嘅磚牆。空間唔算太大,設有吧枱、高枱、sofa位,部分嘅枱偏細張,未必擺放到太多食物。Cafe採用左開放式廚房,吧枱位就可以欣賞到廚師既手藝,當日仲見到店員搓麵團!▪️𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 𝙀𝙚𝙡 𝙎𝙤𝙪𝙧𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙇𝙤𝙖𝙛 $98鰻魚 x 牛油果 x 酸種麵包 好fusion嘅配搭呢~酸種包底面都經烘過,外皮香脆,內裡軟熟帶些微煙韌既口感。幾欣賞嗰酸種包keep到香脆,不過就無我最鍾意嘅酸味。鰻魚肥美,肉質較為紮實,肥膏位Q彈 (但個人比較鍾意軟嫩嘅鰻魚) 。最頂層既housemade black truffle egg salad,黑松露味雖然唔岀,但加有粒粒生洋蔥同菇,亦帶淡淡黑椒香,配上軟滑嘅牛油果同甜甜地嘅鰻魚汁,整個入口濕潤,一啲都唔單調!▪️𝘾𝙪𝙧𝙧𝙮 & 𝙎𝙖𝙡𝙨𝙖 𝙈𝙞𝙣𝙞 𝘽𝙖𝙤 $52Mini Bao 系列 ~ 可以揀配迷你牛角包或炸饅頭。超鍾意食炸饅頭既我 諗都唔洗諗就揀左炸饅頭!炸饅頭外層酥脆,內𥚃鬆軟濕潤帶奶香。咖哩豬頸肉沙沙 ~ 豬頸肉爽彈入味,陣陣咖哩香。配搭埋酸甜爽口嘅青椒紅椒,好有泰
中環小巷中的🫖𝐓𝐫𝐨𝐢𝐬 𝐂𝐚𝐟𝐞🫖

𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 𝙀𝙚𝙡 𝙎𝙤𝙪𝙧𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙇𝙤𝙖𝙛

𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 𝙀𝙚𝙡 𝙎𝙤𝙪𝙧𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙇𝙤𝙖𝙛

鰻魚 x 牛油果 x 酸種麵包 好fusion嘅配搭呢~

▪️𝘾𝙪𝙧𝙧𝙮 & 𝙎𝙖𝙡𝙨𝙖 𝙈𝙞𝙣𝙞 𝘽𝙖𝙤 $52
𝘾𝙪𝙧𝙧𝙮 & 𝙎𝙖𝙡𝙨𝙖 𝙈𝙞𝙣𝙞 𝘽𝙖𝙤

Mini Bao 系列 ~ 可以揀配迷你牛角包或炸饅頭。超鍾意食炸饅頭既我 諗都唔洗諗就揀左炸饅頭!炸饅頭外層酥脆,內𥚃鬆軟濕潤帶奶香。咖哩豬頸肉沙沙 ~ 豬頸肉爽彈入味,陣陣咖哩香。配搭埋酸甜爽口嘅青椒紅椒,好有泰式既感覺。講明Mini,份量當然比一般嘅細,下午茶嚟食下都唔錯。

▪️𝙃𝙤𝙪𝙨𝙚-𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚 - 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩 $80
𝙃𝙤𝙪𝙨𝙚-𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚 - 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩

三層厚嘅班㦸,頂層有一大球大紅袍雪糕,旁邊舖滿士多啤梨。好鍾意嗰大紅袍雪糕,濃茶香,卻毫不苦澀。帶冰感,甜度低,可中和班㦸既甜膩感。不過班㦸就同想像中有啲岀入,質地軟腍,蛋香偏淡,但勝在即叫即製熱辣辣,同雪糕一齊食 有冷熱交融既感覺。

▪️𝘿𝙖𝙧𝙠 𝙃𝙪𝙢𝙤𝙪𝙧 $45
𝘿𝙖𝙧𝙠 𝙃𝙪𝙢𝙤𝙪𝙧

黑芝麻竹炭拿鐵,入口滿滿芝麻味,好smooth,甜度恰到好處,芝麻唔會被奶香蓋過。旁邊仲配左自家製香甜酥脆既核桃。

▪️𝙊𝙧𝙞𝙚𝙣𝙩𝙖𝙡 𝘽𝙚𝙖𝙪𝙩𝙮 $100
𝙊𝙧𝙞𝙚𝙣𝙩𝙖𝙡 𝘽𝙚𝙖𝙪𝙩𝙮
估唔到係cafe都可以品茶,沖茶過程講究,店員非常有耐性地講解。每次只用熱水泡30秒,就可以泡岀清幽嘅東方美人,同時避免茶嘅苦澀。呢個份量嘅茶葉沖到七至八次,好抵飲,好啱大家坐低慢慢嘆~

整體而言,酸種包同mini bao味道都唔錯!cafe仲不設入座時限,幾適合帶電腦嚟做嘢~ 不過環境就唔算特別靚特別舒服。