2020-06-13 132 views
尖沙咀一條酒吧林立的街裡,有一間小小的cafe , 小妹收到有位美女老闆娘疫情間辛苦經營黃店的消息,所以有空即刻黎幫襯慶幸的是,大家開始習慣限聚令下如何維持日常生活社交正常, 餐廳內光顧的同路人絡驛不絕,心感安慰。與友人被安排坐巴枱,已被枱上的文宣深深吸引,未食野已經加曬分雖然是下午但都有午市套餐提供,小妹與友人點了兩份午餐食,一個是拿破崙溫泉蛋寬條麵,一個是煙鴨胸意大利飯。主菜未黎之前都各人先上了一份粟米忌廉湯,忌廉味不會搶粟米味感覺不太奶,成碗飲晒好好味。首先來的是煙鴨胸意大利飯,唔好睇佢好似細細碟咁食落去係真係會覺得少滯,因為啲飯同住濃濃嘅醬汁煮,食每一啖都覺得好滋味但係又好有罪惡感,識食梗係要同人分享啦!不過唯一不足嘅係呢款係港式意大利飯,用既米係普通米同飯芯唔係硬既,咁嘅做法可能係迎合一般大眾的口味啦!呢方面小妹係明白的。第二位出場是拿破崙寬條麵好好味因為配合埋隻溫泉蛋同茄汁配少少芝士汁,口感非常豐富,茄汁趕走了芝士的油膩感,蛋汁由令寬條麵入口更滑溜感覺,所以碟寬條麵好快就被我們吃光光了,吃的速度比意大利飯快連飲品都用心裝飾真的敗給你們了!你地睇吓兩杯飲品嘅擺盤幾靚,味道不過

連飲品都用心裝飾真的敗給你們了
!你地睇吓兩杯飲品嘅擺盤幾靚,味道不過不失啦,影相系幾靚嘅最啱港女打卡。

壓軸出場嘅係Tiramisu 班戟, 忌廉打得鬆鬆軟軟的加上朱古力可可粉,中間插着一支咖啡酒,每吃一口都有一種幸福到成仙的感覺,鬆鬆軟軟又不太甜。說是這間店嘅王牌,真的當之無愧,還配上一塊好好味嘅朱古力,作為整餐飯的終結更加圓滿。食完甜品都已經五點多,開始多人食早段晚飯,所以食完一陣都要乖乖交枱了,這種舒服的環境不禁令人想坐多一會呀~
忌廉粟米湯
溫泉蛋拿破崙寬條麵