2022-09-25
今日去開港島活動,特意來試下e間新開嘅日本壽喜燒專門店,主打一人一鍋,如果係target A4黑毛和牛,午餐同晚餐來食按份量比例價錢係一樣,午餐120g/晚餐180g,另外晚餐仲有更高階嘅極上/特選和牛,但價錢去到四五百就真係唔捨得,所以試左個最平先~日本黑毛和牛A4套餐 $328 (180g)佢有三個湯底選擇,昆布上湯(偏淡)、昆布辣味、關東風壽喜燒(偏甜);我就要原始嘅壽喜燒湯底,其實湯底都唔算甜,偏向淡味能突出返食材嘅原味;蔬菜夠新鮮,主角和牛有五大片,切得都幾薄😂油脂分布平均,但就未到入口即溶嗰種,配搭生蛋撈都唔錯~墨魚膠好細粒,但意外地好食喎~不過飯就硬左啲,口感麻麻總結:女仔唔大食嘅話份量都足夠,但係男士就差啲啦,因為牛肉份量真係唔多😂用料比到咁嘅價錢新鮮係正常的,但和牛未去到好濃牛肉味,整體Ok但未到好好食,如果三百幾嘅價錢個人推薦之前lunch介紹過嘅Yakiniku Kakura燒肉,直頭去左日本咁;又或者自己係屋企整個壽喜燒都應該唔難😌地址:灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下6-7號舖評分(5⭐️為最高):環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️
日本黑毛和牛A4套餐 $328 (180g)
地址:灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下6-7號舖
評分(5⭐️為最高):