2020-01-12 1052 views
一路都好想試下食私房菜,今次終於黎到御膳一試私房菜👏🏻 私房菜係位於觀塘既工廈入面,雖然位置冇平時係地舖/商場啲餐廳咁易搵,google個定位有時都錯錯地,但係 @openrice_hk 個指示寫得好清楚,跟住去實冇錯🤪餐廳入面大部分菜色都要預訂,我地本身訂咗個花膠扒羊肚菌餐(二人用),$900(另外茶位每人兩蚊,冇加一),入面有勁多野食🤩1️⃣手撕雞雞絲加埋青瓜絲好清爽好開胃,有加少少辣,但又唔會話太辣,我怕辣都食到🙈2️⃣什菌大蜆豆腐湯入面有菇有蜆超多料,飲落好鮮甜💕3️⃣潮州鹵水鴨 (+$160)鹵水味好夠,而且肉質肥瘦適中,最鐘意鴨皮連住肉中間嗰少少既脂肪🤤4️⃣蟶子或黃金蝦 👉🏻 蟶子 可以揀蟶子或黃金蝦,我地揀咗蟶子🙈 蟶子超級大條😍,上面既蒜蓉超多超香超入味,下面仲伴有粉絲😋5️⃣大肉蟹 👉🏻 薑蔥炒‼️大愛‼️肉蟹可以揀花雕雞油蛋白蒸、避風塘炒、薑蔥炒、胡椒炒或者四川香辣炒,我地揀咗薑蔥炒隻蟹一上黎既時候我地哇咗聲,因為真係好!大!隻!呀!🤩,大隻到幾個人食都得!尤其是係個蟹鉗,兩隻鉗都超級厚肉唔洗爭🤪而且鑊氣好夠,一食落去真係好香好惹味,而且就算係炒,肉質仍然好鮮甜‼️對於我呢啲蟹痴黎講真係超

1️⃣手撕雞
手撕雞

2️⃣什菌大蜆豆腐湯
入面有菇有蜆超多料,飲落好鮮甜💕
什菌大蜆豆腐湯

3️⃣潮州鹵水鴨 (+$160)
潮州鹵水鴨

4️⃣蟶子或黃金蝦 👉🏻 蟶子
可以揀蟶子或黃金蝦,我地揀咗蟶子🙈
蟶子超級大條😍,上面既蒜蓉超多超香超入味,下面仲伴有粉絲😋
蟶子

5️⃣大肉蟹 👉🏻 薑蔥炒‼️大愛‼️
隻蟹一上黎既時候我地哇咗聲,因為真係
而且鑊氣好夠,一食落去真係好香好惹味,而且就算係炒,肉質仍然好鮮甜‼️對於我呢啲蟹痴黎講真係超級滿足呀🥰
上網見啲人話花雕雞油蛋白蒸都好味好特別,下次有機會要試埋先😋😋😋
大肉蟹

6️⃣薑蔥炆龍𧄌南
呢個價有龍𧄌食真係超正,而且整得好香口💕
薑蔥炆龍𧄌南

7️⃣花膠扒羊菌
我都係第一次食羊菌,原來羊菌都有幾多功效,可以有益腸胃、助消化、化痰理氣、補腎壯陽、補腦提神之外,另外仲具有強身健體、預防感冒,增強人體免疫力的功效👏🏻
花膠扒羊菌

8️⃣士多啤梨骨
一上菜就聞到超香超甜既士多啤梨味🍓,食落酸酸甜甜咁,唔錯👍🏻
士多啤梨骨

9️⃣蟹油炒麵
炒得夠爽身唔油膩,不過呢個時候我地已經食到好飽,所以打包咗啲返屋企🤣🤣
蟹油炒麵

🔟甜品 👉🏻 雲呢拿布丁
甜品要睇返廚師當晚既預備,我地既係雲呢拿布丁🍮
用玻璃樽仔上真係好得意,食落清清地唔會話太甜,就算係好飽都仲食得落
雲呢拿布丁

👉🏻總括黎講成餐都好高質好好食😋,完全對得住個價錢,食完飽到捧住個肚🤣🤣🤣
Type of Meal
Dinner