2021-04-14 1049 views
長洲最出名嘅芒果糯米糍,依家香港差唔多周圍都有得賣,但我覺得最好食都係喺長洲食,今次介紹呢間係我次次買芒果糯米糍都係呢間,放假晏晝甚至會見到人龍,因為大家臨上船就會去呢到買。雖然店舖位置係喺巷仔入邊,但係人流一啲都唔小,碼頭行過去大概要5分鐘,只要係甘永泰嘅左手邊巷仔一路向前行就會見到。-1️⃣ 芒果糯米糍 💰15(👅: 7.5/10)糯米糍食落幾煙韌,皮唔會話太厚,不過糯米味就唔太食到,食落唔痴牙,濕潤度都夠,糯米糍大小正常,但好似比平記細一啲。如果糯米賣晒會變做紫糯米嘅皮,都可以特登揀紫糯米皮嘅芒果糯米糍。芒果雖然唔係當做,但食落都唔會太酸,幾甜下,芒果果肉分量足夠,識落芒果汁都多。-⭐ 除咗芒果糯米糍,其他嘅芒果甜品都好人氣,好似楊枝甘露、芒果腸粉、芒果凍奶等。糯米糍嘅皮唔算厚,不過對比起元朗嘅糯米糍一定冇佢咁薄,賣點係入邊嘅芒果份量足夠同多汁,都係好適合買返去做屋企人手信。另外一提芒果糯米糍係冇堂食得外賣,如果買兩個只會比個袋你,買四個佢就預先有盒包實比你。-👅味道: 7.5/10🍴環境: 7/10💰消費: $15 (服務費: NA)

1️⃣ 芒果糯米糍 💰15(👅: 7.5/10)

👅味道: 7.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $15 (服務費: NA)
2021-03-29
$15 (Tea)