住係附近, 間中週六日都會一家人去飲茶. 是日家姐提意去龍皇飲茶, 試下新口味咁樣.食之前已經知價錢偏貴, 之前亦試過係呢間龍皇同客食飯, 講到明食物質素一般, 不過家姐話要試一次喎, 咁就去下囉.攞位既時候已經係2點25分, 入坐後見到開始有人換下午茶點心紙, 再問之下, 原來下午茶時間係2點30分, 作為service provider, 係咪應該都提下客人5分鐘後有下午茶呢? 此等服務質素, 相信連一間屋邨酒樓既姐姐都講, 大集團反而咁差?下午茶價錢差價唔係俾唔起, 唔再追究. 杯碟方便, 不知道酒樓方邊無budget 定員工跟得不好, 一枱4人出現3款杯2款碟, 而且杯不太乾淨, 需要換過茶水壺設計原本不錯, 加水唔會漏, 但因為係金屬壺所以不保溫餐桌上的安排都只屬屋邨酒樓質素, 和叫左幾樣點心/小食:鮑螺燒賣:燒賣上面有塊螺片, 但螺片就算加左蠔油汁味道帶腥, 燒賣細粒不體面, 唯一比較好既係蝦肉比例OK.蜂巢芋盒/芋絲野菌春卷:炸物口感不錯, 但炸時油溫不夠, 入口仲有油油既感覺馬拉糕:咬口太散, 無味蝦腸:唯一覺得不錯的食物, 蝦先汆過水仍有蝦味, 但腸粉皮不滑魷魚鬚:上
住係附近, 間中週六日都會一家人去飲茶.
是日家姐提意去龍皇飲茶, 試下新口味咁樣.

下午茶價錢差價唔係俾唔起, 唔再追究.

餐桌上的安排都只屬屋邨酒樓質素, 和

叫左幾樣點心/小食:
鮑螺燒賣:

蜂巢芋盒/芋絲野菌春卷:
炸物口感不錯, 但炸時油溫不夠, 入口仲有油油既感覺

馬拉糕:
咬口太散, 無味

蝦腸:
唯一覺得不錯的食物, 蝦先汆過水仍有蝦味, 但腸粉皮不滑

魷魚鬚:
上次來食明明不錯, 這次太油不夠脆 (應該說是不脆), 而且有很多魷魚都痴埋一舊. 明顯炸的時候求其炸到一碟就算以如此水準, 這樣的收費, 除非公司出錢兼無得我擇, 都唔會再黎龍皇龍璽再食.

2014-11-09
$90 (Lunch)