行完南生圍,又難得入元朗,都同朋友係元朗食下飯原來元朗都非常多野食,西鐵站沿線多人程度同旺角差唔多,最緊要係少普通話!同朋友物識左呢一間蟹仙! 見佢外面緊套餐都有好多海鮮,而且仲有唔同湯底可以揀,蒸完海鮮可以打邊爐但入到黎睇menu,328既極上蒸氣石鍋抵食好多!,都係貴100蚊多d,材料升左幾級!另外見佢材料講到咁靚,最後加左20蚊要魚翅粥底~第一次食蒸鍋,佢呢個蓋幾有趣,見隔離台點蒸都無蒸氣,完全可以留住蒸氣邊蒸享焗,但打開個陣就要小心啦~普通茶芥~我見食海鮮冇要,蒸海鮮都係食佢原汁原味好d魚翅粥底,仲有咸豬骨,魚翅唔會太期待,因為依家既翅都愈黎愈少,而且328唔好諗住食到靚翅! 靚海鮮已經好好粥底落鍋,之後開始慢慢蒸了!等緊海鮮,要左一搾蜜桃汁飲住先,味道唔太濃夠冰涼,好彩佢味道同甜味唔係假海鮮上台,我地買個人都哇左出聲! 超!大!份!先黎左澳洲青年龍蝦同越南頂角膏蟹,見到既時候已經已經驚喜十足~完全feel到今次揀岩餐廳,抵食又大件蒸鍋本身都成個12寸pizza咁大,放哂龍蝦上去已經冇左成位,而且隻隻都爆多膏,真係搵命搏!應該所有海鮮店員都會幫你蒸,set好時間各方面,我地都係
行完南生圍,又難得入元朗,都同朋友係元朗食下飯

另外見佢材料講到咁靚,最後加左20蚊要魚翅粥底~

普通茶芥~我見食海鮮冇要,蒸海鮮都係食佢原汁原味好d

粥底落鍋,之後開始慢慢蒸了!
海鮮上台,我地買個人都哇左出聲! 超!大!份!

應該所有海鮮店員都會幫你蒸,set好時間各方面,我地都係等佢蒸好
出奇地,都唔需要蒸太耐,最多都係分鐘,我能個蓋鎖哂蒸氣,又蒸又焗快熟左

蒸完出黎唔太縮水,證明肉夠厚實
而且非常多汁!

大到隻碗都放唔落,最後都係放落碟食算了! 碗用黎放殼

快快手食左個膏先,凍左都驚佢變腥,入口甘香鮮甜,真係冇得唔俾good

有人話由蝦尾可以成條肉抽出黎,但我次次都係蝦頭落手~
成條食係最好,入口啖啖肉,而且肉質好爽好彈牙
蒸完龍蝦就食佢越南膏蟹~ 真係超大隻.....
呢一個尺寸既蟹自己落街市買都二三百蚊一隻,呢度有兩隻仲保證有膏又幫你整好哂,唔話抵食真係對唔住自己

蟹肉蟹蓋一開二,兩隻蟹已經霸哂個蒸鍋,份量真係大得誇張,店員幫我地落鍋,蒸左一陣就食得!

蟹膏超多,今晚真係覺得完全俾d蝦膏蟹肯包圍,好誇張......

蟹蓋最多膏,而且洗得乾淨,完全冇腥味

蟹身已經吮左兩啖膏先影相,都仲未吮得哂!
因為拆蟹要慢慢拆,都叫左店員唔好幫我地蒸野住,怕蒸完我地又未食完,放刑野凍哂
不得不說,除左膏,佢既蟹都好多肉食,而且蟹味好甜

仲有咩蒸???仲有一堆鮑魚,蟶子,貴妃蚌,青口同龍躉
款款都大大件,真係好少見到咁足秤既餐廳
先蒸蝦,青口同貴妃蚌。每次見到佢放野落鍋去蒸,都自然地要講句真係好足料,真係次次都可以放滿個鍋

而且每次蒸完出黎,d野都冇縮水,食材真係夠哂新鮮!

貴妃蚌值得一影! 蒸完出黎,成殼都係汁,味道夠哂鮮甜,而蚌肉夠甜夠彈牙
青口都唔錯,但青口比較普通。就係普通青口味,唔係話特別甜
海中蝦既蝦肉夠大隻夠爽口,食到依家都真係仲未有位俾我彈下間餐廳或者食材!

最後仲有蟶子同龍躉,唯一有少少美中不足係蟶子,其仔海鮮都非幫大隻,唯獨蟶子唔夠大

不過都係鮮甜彈牙既,絕對唔係差野。龍躉加豉油食會好喲,龍躉魚味唔濃,加豉油可以更鮮味

蒸蔬菜我都係第一次食,諗住要蒸得耐,但一分鐘就蒸完

鮑魚幫你洗好清潔好,蒸完就咁食就得,但估唔到只係蒸一分鐘!
佢又完全熱喎,食落煙煙韌韌夠彈牙,而且本身都略帶咸味,正!

蔬菜蒸完有點乾身,可能平時食開既都係水煮菜吧,但食落好爽口。栗米係超甜栗米!

食完哂d海鮮同菜,終於到粥底,集合咁多海鮮,唔洗諗都知佢甜!

仲可以按喜好加芫茜同蔥,加左之後更香!
粥底夠甜夠綿。但魚翅本身唔太期待,食落係普通魚觰。咸豬骨都好味,夠哂咸味,食落又香又腍

最後仲有燕窩糖水送! 甜度岩我,唔太甜,椰奶夠香,如果凍就更好