煙花~
煙花~
Level 3
2011-06-02
Follow
呢類豬扒店在香港已經開了一段時間,亦開到成行成市。自己就一定無試過,因為覺得一塊炸豬扒唔應該值咁貴.......炸野明明應該可以用次一等的食材,但點解要賣到咁貴?!
餐牌
不過這間豚兵衛價錢感覺比較相宜。一打開菜單其實有點眼花撩亂,但都係以炸野為主。因為女朋友唔太餓,所以叫左一個吉烈豬扒定食配凍烏冬($67) 及一客日式醬汁吉烈豬扒飯($47)。
吉烈豬扒定食
等待期間會不停添上熱茶,加上人客比較少,感覺幾舒服。基本上2道菜係一齊上的,先講吉烈豬扒定食,就幾大盆,但菜比較小烏冬份量睇落都合理。反而日式醬汁吉烈豬扒飯菜o既份量比定食仲要多,飯仲唔小,份量一定夠飽。

在桌上都放了芝麻醬及豬扒醬,撈菜吃當然是用芝麻醬啦xd,因為豬扒醬味道太濃了用來撈菜會太搶味了xd。
吉烈豬扒定食
原先我都在想.....2款套餐差價20元...差了在那裡呢?一吃豬扒就分得出了。吉豬定食的豬扒,肉質比較軟熟,有肉汁食落唔會死死實實,醬汁吉豬就比較死實,無肉汁...醬汁味蓋過豬扒味。如果比我再選一定是吉豬定食,因為67元是值得花的XD。

這個價錢當然沒得好像其他同類型食肆咁,無限添加菜和飯的,但這裡的性價比可能會比其實高。看來我都是開始我的豬扒之旅~。
Like
Ratings