2021-11-07 175 views
上星期日短暫天氣轉冷,打邊爐的心又蠢蠢欲動,見馬祖推出了無限時任食火鍋,就和老公網上訂座食個夠本🤩我地book左17:30,貪優惠揀左19:30前離座八折,可惜變得吃得很趕,食物後來都要一鑊熟,快快吃!想轉軚唔要八折坐耐少少,卻因為餐廳已經full booking要趕住走,美中不足😮‍💨/我地揀左中高價位既套餐:✅極級SRF極黑和牛肩脊肉✅極級prime grade安格斯牛頸脊✅西班牙伊比利亞黑毛豬✅Prime grade美國安格斯牛肉✅西班牙無激素豬肉片/湯底(鴛鴦鍋+$48):🌶麻辣鴨血凍豆腐鍋唔知係咪清淡開,小辣湯底已經夠辣夠刺激!配料份量也不欺場,鴨血質感爽滑,略嫌未夠Q彈;凍豆腐吸哂湯汁好惹味!/🍶台灣藥膳養生雞涮涮鍋養生雞充滿藥材的味道,香甜而且有大大件嫩雞肉!(老喇😮‍💨個人比較喜歡這個養生湯底)/肉類:🐮第一輪既牛真係好腍有有牛味,用養生湯淥就岩哂!可惜加單後就如一般任食一樣,質素大減,唔差既,但就好普通,冇咩牛味,要用麻辣湯吊味😌同頭輪有比較就有傷害/🐷豬就正常,新鮮既,冇豬蘇味👍🏻不過本身唔太好食豬,所以冇特別再叫/🐔雞髀肉又厚又滑又大舊,蛋白質豐富😍/海鮮類:🦐勝
我地揀左中高價位既套餐:

湯底(鴛鴦鍋+$48):
🌶麻辣鴨血凍豆腐鍋
🍶台灣藥膳養生雞涮涮鍋
肉類:

🐔雞髀肉又厚又滑又大舊,蛋白質豐富😍
海鮮類:
🦐勝在款色多,有蝦、蜆、蟶子bb和熟帶子;個人覺得蝦最爽甜,貝殼類就比較一般,試左一轉我地都冇再叫了🙈

🐟我最鍾意食既魚都好多選擇,有鱔片、鯇魚片、鯇魚骨腩、魚頭等,正常質素,個人最喜歡鱔片。不過,唔好問一個餐餐都食魚既人腥唔腥,因為屋企人話我覺得腥既魚應該貓都唔食🤣🤫
其他:
🍢手工丸試左松露墨魚丸和四寶丸,牛丸豬肉丸都普通冇特別,反而墨魚丸好彈牙超中意!

🥟餃子都試左雞肉蟲草花餃、白菜豬肉餃和韮菜餃,個人覺得白菜豬肉最好食!

🍟除了QR下單外,每枱一坐低都會送一份shake shake炸蕃薯條,我揀左紫菜味,蕃薯條香脆又甜,讓人吃不停口!不過怕吃得太飽填滿胃,所以食左一半就逼自己收手🥲
🥒另外,涼拌木耳和青瓜也挺惹味,做開胃小食一流
🥃飲品櫃也有多款汽水任均選擇,我地揀左冷泡茶,都唔錯架。

🍦甜品方便都有大眾化的dreyers和movenpick雪糕,最驚喜喺有靜岡焙茶北海道牛乳扭紋甜筒,茶味突出,香甜軟滑🤤雖然一路食一路見倒包裝寫住247卡路里,還是忍不住吃清光💕為這一餐劃上完美句號。
是次消費加一後二人合共$967,以任食來說食物質素都好唔錯,款色多、台夠大、座位有空間感。
‼️可惜服務方面就比較亂,第一輪點餐等了二十分鐘有多食物才到,又常常發生沒有點的東西突然來了很多盤,店員未看清楚盤內有沒有食物就會快快來收😵‍💫有改善的空間!