2022-03-23 1207 views
第五波疫情停咗晚市咁耐,少咗機會約朋友出街食飯。咁啱同朋友夾到平日一齊放假,所以約埋一齊嚟長沙灣呢間日系人氣cafe。店舖整間裝潢傢俬以柔和暖色木材為主,走簡約日系風格,有置身於日本cafe嘅感覺。平日午餐提供定食,基本定食再自選二至三款配菜。配菜選擇都幾多,好多都好吸引點餐後好快就上咗飲品,定食包括埋Americano或茶。我就另加$20轉Matcha latte,抹茶味濃郁但唔會過份苦澀,甜度適中帶奶香。春日定食擺盤好靚,睇落非常豐富!前菜沙律菜新鮮,仲有爽口嘅日本牛蒡。米飯煙韌黏糯,原來係北海道七星米,從米飯可見店家重視食材質素八丁味噌烤豬鞍扒份量比想像中大,厚切嘅豬鞍扒煎得剛好,中間仍然有少少肉汁,肉質唔會鞋。八丁味噌味道濃,但唔會太鹹。燒豚肉露筍卷以豚肉包住露筍,露筍完全無渣,配以甜甜地嘅日式照燒汁,幾惹味適合送飯食賣相好靚嘅鹽麴烤野菜串,有三色椒、綠色同黃色翠玉瓜、茄子同車厘茄。簡單以鹽麴調味,帶出蔬菜本身嘅甜味,表面烤至微燶,食落有燒烤香味流心芝士薯餅表面香脆,內裡薯蓉軟滑,中間芝士流心食完正餐當然要食埋甜品,今日就只有兩款由烘桌文化提供嘅甜點,分別係春日和光柚子撻同艾菲

八丁味噌烤豬鞍扒

燒豚肉露筍卷

鹽麴烤野菜串

流心芝士薯餅

流心芝士薯餅表面香脆,內裡薯蓉軟滑,中間芝士流心

食完正餐當然要食埋甜品,今日就只有兩款由烘桌文化提供嘅甜點,分別係春日和光柚子撻同艾菲蘋果撻。

春日和光柚子撻

柚子撻表面以高知柚子琥珀糖、白朱古力同糖漬山檸柑做裝飾,淡綠色嘅抹茶撻底裝住高知柚子甘納許,中間有一片榛子蛋糕。柚子味突出非常清新,跟抹茶味撻底配搭得好好

艾菲蘋果撻

薄片艾菲蘋果砌成玫瑰花型,賣相滿分
蘋果薄片無煮得過火,仍有少少爽口。撻中間嘅蘋果同一般蘋果批唔同,係無加糖同玉桂煮,食到嘅係艾菲蘋果嘅原汁原味。

總括嚟講主食質素高,而且配菜選擇多。甜點更加係必食!下次會再嚟試下其他嘢食。
Type of Meal
Lunch