2017-08-28
中環係我心目中,就係一個上班既地方,每個人的眼中也只有那個dollar sign,日做夜做也只是為了三餐,所以放假既日子,我都好少會過黎呢區,因為感覺這個地方,是沒有「休息」這兩個字的,而且,在放假日還要途經自己的公司,感覺也太不是那味意。但這天,我卻一反傳統,因為約了一個很久沒見的朋友,所以在放假的星期六也來到了中環區,為的就是一個下午茶。平時在中環生活,也很少會留意到這間餐廳,因為從猛烈的太陽光照下,你根本唔會睇到呢間餐廳既內部,今次唔係朋友介紹,我都真係唔識黎。打開餐廳的大門,餐廳裡面就像一個世外桃源,你可以看見這裡有花花草草,這個裝潢,和中環這個以商業掛帥的地方真的格格不入,也的確令我耳目一新。牆上的壁畫,令餐廳加添一份生氣,也令到訪的客人多了一份藝術感。打開餐牌,食物的選擇有不少,價錢大約$100連埋飲品,在中環區來說,價錢是中等,但連埋個舒適環境 (中環既餐廳普遍俾你很大既壓迫感), 呢度算係好抵!蜜桃紅茶 $40呢款飲品不在套餐加錢可配之列,所以一定要散叫,但係$40既價錢不到一壺花茶俾你,而且可以refill熱水飲足一個下午,價錢唔算係貴,餐廳用既茶葉亦都唔係普通貨式,
蜜桃紅茶 $40
呢款飲品不在套餐加錢可配之列,所以一定要散叫,但係$40既價錢不到一壺花茶俾你,而且可以refill熱水飲足一個下午,價錢唔算係貴,餐廳用既茶葉亦都唔係普通貨式,而係選用英國既名牌 Fortnum and Mason ,該品牌在英國有超過300年既歷史,絕對係信心既保證,飲落果味好濃,可說是色香味俱備,飲落好似食緊真既水蜜桃一樣,只是欠缺了那甜味,但沒有了甜味,更能讓人細味。
茶葉落既份量都幾多,絕對物超所值。
黑松露帶子意粉 $138
黑松露帶子意粉的賣相吸引,碟邊曬上香草作點綴,而帶子既份量亦夠多,加入芝士令味道更香更迷人。
黑松露大大的一 pat 放在意粉的面頭,客人可以因應自己口味加進意粉中攪拌進食,個人當然認為是越多越好啦。
意粉煮既熟度剛剛好,食落很有咬勁,唔會overcook 至太淋既意粉個人就最buy既。
碟豆花柚子芒果梳打 $20
呢款充滿迷幻感既飲品,外表看來好似有d伏味,因為呢個色彩好多時飲落都會有藥水味,但係呢杯我睇清楚個 ingredient,確保無事我先夠膽order,最後果然無揀錯。
藍色既色彩來自碟豆花,但係其實碟豆花係冇乜味既,而主要既味道則來自柚子和芒果,這個清新既配搭真係好岩夏天飲,而我特別鍾意佢既冰粒份量控制得宜,飲哂成杯都唔係變淡變水。
意大利茄蓉焗豬扒飯 $78
呢個焗豬扒絕對係重點推介,$78既價錢可算係非常非常抵食,同快餐店既價錢,都相差無幾,而佢俾到你既係舒適既進食環境,同埋吸睛既賣相。
豬扒飯用了colourful既中式食具去盛載,令人感覺治癒。
豬扒係厚切既,而餐廳都已經將豬扒切開一片片,方便食用,濃濃既新鮮蕃茄醬讓人十分滿足。
在這裡一邊享用美食,一邊望向外面繁忙的鬧市,別有一番感受。