2014-06-21
第一次出席呢種function, 舉辦單位係由護鯊行動與御苑皇宴合辦,菜式是無翅佳餚,共有8道菜,飲宴無翅食都可以好好味,希望大家睇左以下介紹後,可以唔再食魚翅啦!第一道: 雙拼點心皇(蝦餃及燒賣皇)蝦餃皮薄,一d都唔痴筷子,裡面有3隻蝦,好爽口彈牙,而且有少少汁,讚!燒賣上的蟹子好新鮮,咬落卜卜聲,裡面有豬肉,蝦,冬菇碎,豬肉一d都唔肥,蝦又係爽口彈牙,讚!第二道: 五福臨門大拼盆有水晶肉,叉燒,油雞,燒腩仔同芋泥腐皮卷。水晶肉無咩味,普通貨色。叉燒好軟熟,肥瘦均衡,送飯一流呀!(可惜無白飯)油雞偏肥,不過肉嫩,反而覺得點既薑蔥好香,有d妹仔大過主人婆添!燒腩仔燒得好香,個皮超脆,肉同肥膏間隔均衡,唔點芥末都好好食~芋泥腐皮卷裡面有金菇,竹笙,蘿蔔,腐皮包實後,外面再加芋泥包好去炸,一d都唔油,素卷黎講唔錯。第三道: 鐵板乾燒大蝦其實當佢係茄汁煎大蝦都得,大蝦唔算好新鮮,殼有d痴肉,蝦肉吸收唔到d茄汁,可以再入味d會好d。第四道: 金盒藏珍(南瓜鼎湖上素)張相影得個南瓜好似好細,其實個南瓜超大個,而且好甜,連皮食都得,裡面既素菜有竹笙,粟米,冬菇,髮菜....素菜味道麻麻地,好淡口,
第一道: 雙拼點心皇(蝦餃及燒賣皇)
第二道: 五福臨門大拼盆
有水晶肉,叉燒,油雞,燒腩仔同芋泥腐皮卷。
水晶肉無咩味,普通貨色。
叉燒好軟熟,肥瘦均衡,送飯一流呀!(可惜無白飯)
第三道: 鐵板乾燒大蝦
第四道: 金盒藏珍(南瓜鼎湖上素)
張相影得個南瓜好似好細,其實個南瓜超大個,而且好甜,連皮食都得,裡面既素菜有竹笙,粟米,冬菇,髮菜....素菜味道麻麻地,好淡口,似係無落鹽咁,唔掂!
第五道: 雪嶺紅梅玉環甫
呢道菜擺法賣相精美,菜苗新鮮幼嫩,節瓜爽口,裡面是豬肉加墨魚打成的餡,爽滑似食緊墨魚滑,連埋節瓜一齊食好好味,好食過用瑤柱啦!
第七道: 古法麒麟蒸斑塊
斑塊整得太耐,好老好韌,一d都唔滑,吸收左金華火腿d鹹味搞到好鹹,反而金華火腿就唔錯,菜心都好甜,d斑塊火候要再調節下。
第八道: 素包荷葉飯,鴛鴦水晶包
個荷葉飯無影到,事關佢一碗碗裝好哂就咁上枱,無賣相之餘,味道實在太難食,d飯無炒過,完全係濕淋到好似俾bb食咁,又淡味,食左一啖都唔想再掂。
鴛鴦水晶包係紅豆同奶黃餡,外皮晶瑩剔透,幾煙韌,奶黃餡好香好滑,一d都唔甜,不過我本人麻麻地奶黃餡,食左一粒就算。
紅豆餡甜甜地,仲食到少少豆茸,好香甜,我忍唔住食左2粒,如果紅豆沙都做到呢種味道就好啦!
以上就係今日既無翅佳餚,希望大家睇完都知道宴會無翅係唔會失禮人!
另外再一次多謝"護鯊行動"與御苑皇宴既款待!