2018-01-05 1165 views
御龍軒開左一排,聽左幾次湯底幾正,所以一試!門面簡單時尚隨左火鍋仲有燒肉可點兩個人打邊爐真係叫唔到幾多野,所以揀個靚湯底,叫份有質素既肉就夠叫左金湯花膠煲雞湯底半隻大雞,有不少雞腳,瘦肉同四隻原隻大花膠湯質地半厚身,未係好有膠質,但算濃郁。略略偏鹹。另外叫左一碟安格斯肥牛肉質好好,油脂分佈有如雪花,當然唔可以同和牛比,但已經係肥牛入面算好唔錯,油脂同肉味平衡,互相帶出其優點,令每塊牛都有油香肉香,口感保持嫩、滑、彈牙!熟既牛都唔會話縮埋一小塊,全憑油脂分佈平均!最後加左手打烏冬同稻庭麵,兩者我覺得後者更配合湯汁,烏冬都彈牙,但冇稻庭麵咁可以沾上湯汁,而且同牛味更相得益彰。ps 要收取醬油費,每人20,另有茶芥同小食費及加一ps 2 環境有少少熱鬧,難d傾計;可能店太忙,店員服務態度唔太好
御龍軒開左一排,聽左幾次湯底幾正,所以一試!

門面簡單時尚

隨左火鍋仲有燒肉可點

叫左金湯花膠煲雞湯底
金湯花膠煲雞

半隻大雞,有不少雞腳,瘦肉同四隻原隻大花膠
大花膠

湯質地半厚身,未係好有膠質,但算濃郁。略略偏鹹。

另外叫左一碟安格斯肥牛
安格斯牛牛

安格斯肥牛牛

熟既牛都唔會話縮埋一小塊,全憑油脂分佈平均!

ps 要收取醬油費,每人20,另有茶芥同小食費及加一
金湯花膠煲雞