2016-12-20 1251 views
同事早喺一個星期前相約去呢間 老爺點心 ,見到新假期都介紹,所以更加期待。餐廳裝修特別,係舊香港嘅感覺,睇得出老闆嘅用心。特別嘅裝修當然要配襯精緻嘅美食,呢間餐廳嘅食物就係出名造型特別,好彩食物質素味道都配得上!我地5個女仔嗌咗3個午餐同3個小食,份量岩岩好。黑蒜肉餅飯 同 臘腸蒸雞飯 係屬於穩陣派食物,多數煮熟晒就唔會出事。老爺風味雞飯 啲雞記得點風味醬,否則同平常貴妃雞無分別架!我想講嘅係佢壺湯~ 好特另嘅盛器,食到一半先記得飲,仲能 keep 到暖意。湯當然唔係味精湯,平時無乜湯水嘅朋可以飲多啲。飲得出佢唔係貪快用壓力煲煲,啲味唔會太濃太膠。黑白芝心蝦多士 係黑芝麻白芝麻面嘅多士,內裡係蝦膠及芝士。熱辣辣食就食到芝士溶溶地嘅口感,但有芝士拉絲效果!蘿蔔糕脆脆 就相對比較普通,可能細細粒加上啲餡料都切到好細,食落無乜口感,加埋面嗰層,佢只係一個脆面嘅粉頭。壓軸出場嘅係 炭裏香。呢個真係要相機食先,美觀指數爆燈。佢除咗個盤,所有野都食得。蘿蔔係甘荀味咸水角,啲泥土係用食用炭包住嘅排骨,個底係炸米粉脆脆。
我地5個女仔嗌咗3個午餐同3個小食,份量岩岩好。
$98 (Lunch)