先說有關享用優惠的建議(怕有心光顧此店的人沒時間看完整篇,故先提重點結論)︰1. 先自行看清條款。2. 如有疑問,向職員查詢時,最好向多位職員查詢確認。3. 能記住是哪位職員更佳。4. 入單後,要求計算賬單(不是寫點了甚麼菜,而是要知道最後要付多少)。如有出入,可以儘快(上菜前)更改。被八點九後(還是九點後?忘了 )八折嘅字句吸引,喺門口有位姐姐話小菜八折,海鮮就沒有折。坐低後看到幾張柯打紙,有"價細"小菜、孖寶套餐,海鮮等,看到"價細"小菜張紙最低有寫不再折扣優惠之類(但冇寫可否八折),心想「小菜」才有八折,咁點計呢?我一手拿住"價細"小菜張紙,另一手指住張紙,向其中一位男侍應詢問,我問︰「呢d有冇八折呀?」,佢接過張紙,睇咗之後講︰「有呀,小菜有八折,今日…星期五,唔使加五蚊,星期六要加。」見佢答得清楚詳盡,便放心下來。就是老套地點了、吃了,結賬才知道沒有八折。可說數目不大,看似小事,但真的很難受。首先被要求指出哪一位說有八折,我四周 張望,實在不太認得,後來我認出了另一位職員(我其實認錯人,到我記得認錯人,便即跟有關人士說「唔好意思」),拿來賬單的男士向該職員問︰「你係咪應承
1. 先自行看清條款。
2. 如有疑問,向職員查詢時,最好向多位職員查詢確認。
3. 能記住是哪位職員更佳。
被八點九後(還是九點後?忘了
首先被要求指出哪一位說有八折,我四周
張望,實在不太認得,後來我認出了另一位職員(我其實認錯人,到我記得認錯人,便即跟有關人士說「唔好意思」),拿來賬單的男士向該職員問︰「你係咪應承咗個客……」,我認錯人是一回事,但情況唔係某職員自行俾咩承諾,而係漫不經心講錯優惠條款,打工的怎會自行俾承諾?唔問「有冇講呢d八折」,用「應承咗個客……」呢句擺明唔係實情,不論有否認錯人都不能問出真相。
再來就將責任完全放在我身上,那男士指出紙上的條款,說沒騙人,價錢咁低仲邊有八折,真係呃都呃得幾十蚊,邊會咁呃人法?!我重申我己問了他們職員,要求減番,佢就話咁口同鼻拗啦,可能言語上有誤會,有不滿你可去消委會,再講落去冇意思,但公司沒騙人不可少收錢,現在你唔埋單就唯有報警處理,唔係兇人,只係講出會點做。
我沒錄低與第一位男侍應的對話,
相信消委會或其他咩咩條例都唔會幫到我。可能有人認為「價錢咁低仲邊有八折」,顧客可自行推理出來,又可能其他人在其他店有遇上更差嘅情況,但我今次在此店真係極不愉快,希望有心光顧此店的人不再遇到此情況。
只是與家人食便飯,上菜時沒影相,補幾個字啦!
西芹雞柳︰普通,唔會太油膩;粉絲蝦煲︰不錯,幾惹味,又冇黏底
2014-10-10
$70 (Last Night Supper)