2020-03-04
筲箕灣東大街曾經係香港有名嘅食街,不過自從疫情肆虐後,成條街就冷清咗好多,嗰日嚟到壹碗壹碟,雖然唔使等位,好彩間舖都有七成滿,依然有班手足落力支持,唔錯,唔錯😃。雖然係街坊小店,但呢度好高科技,要用 QR code 落單,咁啱我哋三個都係懶人,於是就揀咗 menu 上面唯一三款現成嘅麵:椒積雞扒麵,椒積豬扒麵同八香牛展麵,另外再加一碟避風塘豆腐。除咗麵底同湯底之外,仲可以揀多蔥走蔥多蒜走蒜少油走油加醋加辣粉等等等等,非常認真,有一刻我以為自己幫襯緊日本拉麵店😆👍。三碗麵當中以牛展麵最好食,牛展既腍又入味,豬扒同雞扒則煎得比較乾身,有少少硬,不過味道都唔錯,三十八蚊大大碗餸多多,性價比其實算好高。值得一提係呢度嘅蒜蓉好好味,撈埋落碗麵度食非常惹味,所以一定記住要揀多蒜。至於個避風塘豆腐又係份量超多,亦好香口,如果避風塘味再濃啲就更加正。小店雖然地方淺窄,但係四周圍都有海量嘅文宣,一路食,一路睇,絕對係一種享受😌。