2016-04-11
雖然住尖沙咀,但係一直都無試過蘭芳園。以前一直都聽過佢個大名,話佢既奶茶係全城最出名。今次試過,其實好失望。同朋友兩個人叫左一個晚餐-黑松露大蝦拼牛柳同龍蝦汁蟹籽雞扒撈丁,兩杯凍奶茶。個牛柳我就食唔到有黑松露,不過朋友就話有少少。無論係個汁定係塊牛柳都係好普通既貨色,味道比花園餐廳仲差少少,但係個大蝦係ok既。不過咁樣盛惠90大元又貴左少少。講到個撈丁就把幾火,龍蝦汁呢?蟹籽呢?我淨係見到豉油同薑蓉。坦白講,係香港有少少名氣既餐廳要收50幾蚊一個撈丁我都唔覺得合理,人工鋪租都要錢呀。但係你做咩要呃我有龍蝦汁同蟹籽?我真係因為個龍蝦汁而想試。極度失望。因為我鍾意飲奶茶,所以都試過好多地方既奶茶。比較之下,我覺得公司pantry姐姐每日拉既仲好飲。大家唔好抱太大期望,試過下,打左卡就算啦。呢啲「名牌」都係留返俾遊客慕名而來啦。
龍蝦汁蟹籽雞扒撈丁