2019-12-29 1178 views
前排公司老闆請我們到御膳吃團年飯,所有同事都對御膳私房菜一致好平。年年聖誕節都係火雞,叫到會或西餐,今年一於創新下,聖誕節食中菜,所以就訂御膳私房菜了。 店內很有家的感覺, 雖然是工廈, 但環境很舒適。 今次試下鮑汁扒花膠餐, 五百幾蚊一位, 菜式有麻辣手撕雞,薑蔥炆龍躉腩,什菌豆腐大蜆湯,鮑汁扒花膠,蒜蓉粉絲蒸蟶子皇, 蛋白花雕蒸大肉蟹,士多啤梨骨,蟹油銀芽炒麵, 再另外叫了一碟潮州鹵水鵝$160,甜品有香芋布丁。麻辣手撕雞~ 麻辣香味濃, 但又不會好辣, 適合港人口味, 手撕雞和青瓜絲囗感配合。什菌豆腐大蜆湯~ 奶白色的豆腐大蜆湯, 清清地營養十足。鮑汁扒花膠~ 配上高貴的鮑汁,花膠厚切好大塊, 骨膠原豐富。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇~ 蒜蓉粉絲超入味, 蟶子皇新鮮大隻鮮甜好味。蛋白花雕蒸大肉蟹~ 大肉蟹可以選擇幾款煮法, 避風塘,薑蔥炒, 我就喜歡蛋白花雕蒸大肉蟹, 食材新鮮用清清地的做法已經可以食到蟹的原味, 加上花雕清香的味道配上蛋白, 食得特別滋味。潮州鹵水鵝~ 肥瘦適中, 鹵水味香濃, 鵝片入口 鮮嫩而不膩,超推介!薑蔥炆龍躉腩~ 薑蔥爆得好香, 龍躉腩啖啖肉。士多啤梨骨~ 用士多

麻辣手撕雞

什菌豆腐大蜆湯~ 奶白色的豆腐大蜆湯, 清清地營養十足。

什菌豆腐大蜆湯

鮑汁扒花膠

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

蛋白花雕蒸大肉蟹

潮州鹵水鵝

薑蔥炆龍躉腩~ 薑蔥爆得好香, 龍躉腩啖啖肉。

薑蔥炆龍躉腩

士多啤梨骨~ 用士多啤梨醬烹調的, 手法創新味道甜甜的, 肉質鬆厚。

士多啤梨骨

蟹油銀芽炒麵~ 炒麵炒得好乾身, 簡簡單單的一個炒麵已經知道師傅有出色的烹調技巧。
蟹油銀芽炒麵

香芋布丁~ 最後食埋個又香又滑的香芋布丁, 很滿足的一餐。

香芋布丁

很喜歡約三五知己吃私房菜, 御膳絕對是一個很好的選擇, 環境有家的感覺, 店員服務細心, 食物質素好, 價錢適中, 性價比很高的餐廳。

2019-12-26
Type of Meal