RubyFoody
觀塘Eastcore隱世美食新發現 — Non Kitchen Hub
RubyFoody
Level 4
2025-11-22
Follow
觀塘近年有好潮流飲食熱點,今次去咗Eastcore試吓Non Kitchen Hub。呢度環境時尚又闊落,坐得舒服,而且仲幾抵食!

🐌 Baked Escargot with Mashed Potato薯蓉焗田螺
頭盤我哋揀咗兩款招牌菜式,包括令人驚喜嘅薯蓉焗田螺 ,上枱嚟個儀式感十足嘅火焰田螺!食落個田螺比一般食過嘅軟嫩,味道仲好濃郁入味添。

🐂 Black Truffle Gillette Beef Bites
黑松露吉列一口牛
另一款係黑松露吉列一口牛 ,外觀已經成舊truffle 咁,一口咬落去,黑松露香氣即刻爆發,牛肉鮮嫩多汁,外層脆漿亦帶嚟驚喜嘅口感。

🥧 期間餐廳細心送上兩件amuse-bouche,係蕃茄牛油果脆撻 ,酸甜酥脆,係個清新開胃小品。

🦪 Foie Gras & Hiroshima Oyster Rice Bowl 香煎鵝肝燒廣島蠔鍋飯
主菜我揀咗配搭比較特別嘅香煎鵝肝燒廣島蠔鍋飯 … 熱辣辣上枱,店員淋上特調醬汁香氣四溢。鵝肝香滑細膩,而廣島蠔煎得啱啱好,鮮嫩可口。鮮蠔嘅調味好出色!

🥩 Charcoal-Grilled Australian Sirloin 炭燒澳洲西冷
另一主菜炭燒澳洲西冷 ,外焦內嫩、肉味甘香濃郁、每一口肉質細嫩多汁;牛味濃郁得黎唔柴,絕對係高水平嘅西冷牛扒。

🍨 Yuzu Sorbet w/ Sake Jelly 柚子雪葩配清酒啫喱
柚子雪葩入口清新細膩。清酒啫喱爽口微甜,質感彈牙,入口即溶,帶有淡淡酒香。好適合係我哋呢個豐富晚餐後作為解膩清新之選。

🍦 Fried Ice Cream 炸雪糕
另一款係Fried Ice Cream炸雪糕 ,外皮酥脆輕盈,配上濃滑朱古力雪糕。

呢度嘅飲品亦都好有新意:

☕️ Pistachio Chocolate 開心果朱古力
上層以開心果碎同朱古力裝飾。中間有忌廉泡沫,睇落靚到有啲唔捨得飲。入口香滑又唔會太甜 ,帶有淡淡嘅果仁香同朱古力香。

🍓 Triple Strawberry 士多啤梨奶
杯中鮮嫩嘅士多啤梨 香氣撲鼻,味道香甜滋味。口感層次豐富。飲落甜而不膩清新愉悅。
Ratings