2022-07-06 64 views
觀塘工廈果然係唔少臥虎藏龍嘅餐廳。今次去到廚藝比賽攞獎多到成個陳列櫃都唔夠擺嘅榮哥私房菜。餐廳環境裝修簡單整齊,用屏風分隔幾個小區,每區2-3枱,疫情中也讓客人安心。入座點茶後,樓面同事就送上倆碟小食,分別有涼拌雙色雲耳,榮哥自家甜酸齋頭盆本地水耕沙律菜配芝麻醬將青瓜切成薄片卷起新鮮爽脆沙律菜,方便易食,配上較濃味嘅醬汁相當開胃。雙色墨魚仔-- 口感彈牙,倆種做法都同墨魚仔好夾。煙燻流心蛋拌黑魚子醬配厚切茄子--流心蛋做得好好煙燻味唔會太重,特別值得一提就係個茄子,好似用咗天婦羅嘅做法,再配搭黑魚子醬味道好夾,三樣當中呢樣嘢我最欣賞。原盅燉龍利葉青欖柑桔黑毛豚肉湯相當足料又夠火候,飲落仲有好潤喉嘅感覺。蝦球水芙蓉--個底係蒸蛋白跟住面頭加咗隻好新鮮彈牙嘅蝦球,再配搭住炸到香脆嘅姜絲再加啲芡汁感覺都唔錯(蛋白好滑)黑松露醬炒花尾躉班球配鮮蘆筍 --魚肉鮮甜,肉質飽滿,蘆筍脆嫩遠年新會陳皮黑豚肉排骨--外層炸得酥脆內裏肉質軟淋保持肉汁,食落有淡淡嘅陳皮味,但略為肥左少少。蜜椒比利時杜洛克橄欖豬肋骨農坊獨頭糖心黑蒜炒飯--口感粒粒分明,帶甜嘅黑蒜,令整個飯減去油膩感時令甜品係姜汁流心湯圓,好

頭盆本地水耕沙律菜配芝麻醬
雙色墨魚仔-- 口感彈牙,倆種做法都同墨魚仔好夾。

原盅燉龍利葉青欖柑桔黑毛豚肉湯
相當足料又夠火候,飲落仲有好潤喉嘅感覺。

蜜椒比利時杜洛克橄欖豬肋骨

時令甜品係姜汁流心湯圓,好滿足

最後賣單,喺收銀櫃檯貼滿佢地食材嘅資料,真係又好食又安心。而且榮哥每度菜嘅賣相都落足心機,絶對滿足到時下嘅手機食先