2023-06-03
相信每一個鍾意到靚靚Cafe打卡既你,一定都有bookmark過觀塘呢間餐廳,bookmark咗好耐,今日終於有機會一試。餐廳距離觀塘地鐵站有一段小路,但仲未行到離遠已經好快辨認到間餐廳,因為餐廳室外嘅佈置好靚好吸睛 ,令我哋呢啲鍾意打卡嘅港女少女心瞬間爆棚。餐廳嘅裏面同樣有一個打卡位,充滿峇里風情,亦有一張靚靚打卡吊椅。香烤椰菜伴煙燻甜椒堅果醬 ($88)朋友堅持均衡飲食,每一餐都要有蔬菜,所以就叫咗呢道菜。甜椒堅果醬好特別,真係第一次食,個味道好特別,好難形容,味道有啲似係沙律醬入面再加入咗一啲杏仁以及腰果嘅味道,所以有淡淡的堅果味,亦有淡淡的酸甜味,我自己覺得幾得意。椰菜好鮮甜,可以一片一片咁拆開嚟食,上面仲有啲煙肉碎,雖然係菜,但佢一啲都唔單調。蒜香牛油龍蚾肉辣蕃茄全蛋闊條麵($218)呢個麵一上枱已經好香,食落同樣味道非常之入味,辣度比想像中強,香辣嘅味道,再加上蕃茄嘅酸甜味道,非常刺激食慾,麵底亦都好彈牙唔易斷,做到每條麵都掛汁。香煎美國特級豬梅扒配黑蒜醋汁($198)我哋好怕食到好鞋好韌既豬扒,呢個頂級豬梅扒果然無令我哋失望,厚厚既扒但就非常嫩同埋腍,肥瘦嘅比例剛剛好,恰
香烤椰菜伴煙燻甜椒堅果醬 ($88)
蒜香牛油龍蚾肉辣蕃茄全蛋闊條麵($218)
香煎美國特級豬梅扒配黑蒜醋汁($198)
我哋好怕食到好鞋好韌既豬扒,呢個頂級豬梅扒果然無令我哋失望,厚厚既扒但就非常嫩同埋腍,肥瘦嘅比例剛剛好,恰到好處。個黑蒜醋汁亦都搭配得好好,完全唔會酸,甜甜地但又充滿蒜香味,令到佢豬梅扒食落更加香,而且中和左油膩。
煎美國特級豬梅扒配黑蒜醋汁
(熱)焦糖控必選:自家制焦糖餅咖啡($48)
咖啡嘅表面舖咗焦糖餅,令咖啡除咗有奶香亦有焦糖香,杯咖啡都好滑。
自家制焦糖餅咖啡
White Peach Red Dragon Fruit Smoothie($52)
呢一杯非常符合餐廳嘅風格,度假風之餘又充滿少女心,紫紅色好搶眼,果然係用咗紅色火龍果製成,加上白桃,成杯奶昔好清新,好適合夏天解暑。